Войната в Украйна през очите на 12-годишно дете, останало сирак (ВИДЕО)

0
326

Как Кира Оболенски е била използвана от руската пропаганда?

12-годишната Кира Оболенски е ранена във войната в Украйна и остава пълен сирак. Момичето е използвано от руската пропаганда преди да бъде върнато на единствения оцелял член на семейството й – дядо й.

Само до преди няколко седмици, тя не е била в безопасност, както е сега в Киев, а в болница в управлявания от про-руски сепаратисти район Донецк. Момичето е било насилствено отделено от семейството си. Когато руснаците атакуват Мариупол, бащата на Кира – Йемен, е жив. Майка ѝ е починала малко след раждането.

„Те бомбардираха къщата, в която бяхме. Скрихме се в мазето и по-късно спасителите ме измъкнаха от руините”, разказва момиченцето. Баща ѝ обаче умира.

Кира, която вече е кръгъл сирак, си спомня, че вървяла по улиците на града в опит да намери сигурност сред хаоса. След това последвала и експлозия на мина.

„Ритнах нещо случайно. Последва експлозия. Военните ни заведоха в болница, защото бяхме ранени”, сподели момиченцето.

Въпреки хаоса, това било само началото на пътуването ѝ. Войници я прибрали, разказва Кира. Казали ѝ нещо на руски и по-късно я отвели в Донецк.

„Заведоха ме там през нощта. Извадиха един шрапнел от ухото ми. Крещях и плаках много”, разказа детето.

Малко след тази случка историята на Кира е показана по Руската държавна телевизия. Медията излъчва снимки на детето от болницата и съобщава, че за нея се грижат добре. Убедени, че я малтретират, семейството ѝ решава да разкаже историята на целия свят. И тази стратегия успява. Споразумение между Москва и Киев позволява на дядо ѝ да пътува до Русия и да я върне обратно в родината й. Там Кира разказва това, което руската държавната телевизия премълчава.

Още по темата гледайте във видеото. 

https://www.vbox7.com/play:dbb5e52d13

nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук