Врабчетата у нас изчезват

0
1409

Популациите намаляват в градовете и селата. Виновници са замърсяването, липсата на зелени площи и на места за гнездене.

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години малките птички в градовете са все по-голяма рядкост и числеността им се топи бързо. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата – сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.

„Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават са предимно с идеално окосен райграс, обработват се препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно“, обясни пред „Труд“ експертът Светослав Спасов. Той допълни, че заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки. Птиците патриоти, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.

Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване. „Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват“, обясни още експертът. По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук