Връщаме ли се в страшната есен на 2008-а: Поскъпването на живота и увеличаващата се инфлация вещаят кризи, твърдят наши експерти

0
1745

Продължаващото поскъпването на живота в отделните сектори, както и увеличаващата се инфлация, са предвестници на кризи. Това се случва 10 години след избухването на световната икономическа криза през 2008 г. Това смята икономистът Мика Зайкова. Пред bTV двамата с изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов коментираха предстоящото поскъпване. Вчера от КНСБ обявиха, че животът поскъпва със 7 лв. на човек заради новите цени на газ, ток и парно.

Синдикатите изчисляват, че около 600 лв. на човек ще бъдат нужни, за да живее нормално, като срещу тях на практика стоят 491 лв. – средният доход за второто тримесечие на 2018 г. „Това означава, че ще увеличат енергийно бедните и бедни хора в страната. Ножицата между бедните и богатите се разтваря”, коментира още Мика Зайкова. Според Добрин Иванов са приключили годините на дефлация, като в момента тя расте с увеличаващ се темп.

„Проблемът е, че голяма част е вносна инфлация – тя е внесена с повишаването на цената на енергоносителите и горивата. Увеличението на газа ще бъде четвърто за тази година”, коментира той. По думите му трябва да се вземат мерки за увеличението на инфлацията в страната, защото така няма да покрием критериите за еврозоната. „Отдалечаваме се от еврозоната. Ако не покрием критерия за инфлация, няма да покрием и другите критерии”, категоричен е Иванов.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук