Всеки трети подрастващ у нас със затлъстяване

0
1228

37% от първокласниците за затлъстели, а 17% от тях са с диабет тип 2. От тези данни, страната се нарежда на  6-то място, в Европа по брой деца с наднормено тегло. Това съобщава диетологът Росица Тончева.

Основната причина за това се оказва нездравословният модел на хранене и липсата на култура на българското общество в тази насока, допълва специалистът.

„Имаме свръхвисок прием на високоенергийни храни и напитки, съчетани с ниска физическа активност“, коментира Тончева и подчерта, че ролята на родителите за изграждане на култура на хранене в децата е много важна.

Диетологът обелязва, че една здравословна закуска на подрастващите трябва да съдържа сложни въглехидрати като овесени ядки, фибри, зърнени продукти, които дават енергия на мозъчната дейност на мускулите.

За предпочитане е вечерята да е по-лека като салати, рибни и млечни продукти, защото те са важни за изграждане на костната система, допълни тя.

Специалистът смята, че масовото пропускането на закуската и непридържането към модела на хранене 5 пъти на ден, е много погрешно.

Трябва да се прецизира много внимателно и изборът на здравословни храни, които в момента се предлагат масовото и безразборно на пазара, предупреди още Тончева./Дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук