Вселенският патриарх Вартоломей с уникален жест към Борисов СНИМКИ

0
146

Борисовият жезъл разцъфтява в ръцете на първосвещеника, както при Моисей разцъфтя жезъла на неговия брат Аарон

В края на миналата 2022-ра година, в навечерието на Андреевден (29.11.2022 г.) Вселенският патриарх Вартоломей I прие на аудиенция в Патриаршията в Константинопол (Истанбул) г-н Бойко Борисов във връзка с изпълнилата се 7-годишнина от отличаването на Негово Божествено Всесветейшество с най-висшето държавно отличие на Република България – Орден “Стара планина” I-ва степен с лента, което се е осъществило по Решение на председателствания от Борисов Министерски съвет по време на второто Правителство на ПП ГЕРБ.

Тронният празник на Великата Църква на Христос – Вселенската Патриаршия се чества на празника, посветен на св. Апостол Андрей Първозвани (брат на св. Апостол Петър), защото той е основател на епископската катедра на древния град на Златния Рог при протока Босфор – Византион, в който св. Император Константин Велики премества столицата на Римската Империя при приемането на Християнството, който от тогава се именува Константинопол в негова чест.

Във връзка със съществуващия протокол при официални срещи на Вселенския Патриарх обичайно се разменят символни подаръци, имащи своята ритуално-церемониален характер. Същата традиция се практикува и при официални визити при Светия Отец – Папата в Светия Престол в Рим на Ватиканския хълм.

Председателят на най-голямата политическа формация ГЕРБ в Българския Парламент бе приет от Всесветейшия Патриарх с удостояване с почести, присъщи в миналото на най-високопоставените православни действащи монарси и това бе видно от множество материали, фотографии, видео-клипове и публикации както в българските, така и в чеждестранните медии.

Кое е най-впечатляващото и уникално в поведението на Патриарх Вартоломей, което той демонстрира спрямо Бойко Борисов дори на литургично (богослужебно) равнище?!

Най-символният подарък, поднесен от Борисов на Вартоломей Първи е Жезъл. Патриаршески жезъл, който се ползва при извършване на богослужения. Патриарх Вартоломей е 270-тият Вселенски Патриарх вече почти 32 години и е владика от половин век. Несъмнено той, респективно Патриаршията на Константинопол, разполага със сакристия, в която присъства патриархални регалии от изключително значима стойност. Много от тях са скъпоценни предмети – реликви със сериозна антикварна стойност, някои от които на над 1000 ходини.

Само в неговия патриаршески понтификат подаръците, лично поднесени му в дар на Патриаршията, са в количество и качество, надлежно описани в нарочните за това регистри. В Архидяконията на Светейшата Архиепископия на Константинопол – Новия Рим на разположение на Вселенския Патриарх са свръхскъпоценни дарове от литургичен тип, както несъмнено и безчет жезли, изработени от изкусни майстори и поднасяни на Вартоломей Първи от крале, президенти, министър-председатели, държавни и корпоративни лидери, ръководители на световни организации и други религиозни водачи.

Но, на най-значимите във Вселенската Патриаршия, а и в целия Православен свят (и не само – в римо-католическия – също) празници, тържествено отслужвани с богослужение, възглавявано от Първия по чест и права в Православието – Вселенският Патриарх, то Вартоломей свещенодейства именно с поднесения му от Бойко Борисов Първосветителски жезъл. На Тронния празник – Андреевден – с жезъла от Борисов! На светлозарното Христово Рождество – с жезъла от Борисов! На отпочване Новата 2023-та година (Васильовден) – с жезъла от Борисов! На Светото Богоявление при освещаването с пускането на св. Кръст във водите на Златния Рог при Босфора до Българската Желязна църква “Св. Стефан” и при пускането на бели гълъби, символизиращи мира на Светия Дух, за който мир, особено в Украйна, Патриарх Вартоломей полага неуморни сили – с жезъла от Борисов!

Борисовият жезъл разцъфтява в ръцете на първосвещеника, както при Моисей разцъфтя жезъла на неговия брат Аарон.

Под този жезъл на Вселенския Патриарх Вартоломей I се ръководят около 250 митрополити по цялото лице на Планетата Земя.

Уникалното в този патриаршески жезъл е изкования в него на английски език свещен текст: “To HDAH The Ecumenical Patriarch BARTHOLOMEW I with profound worship and filial reverence under the first-enlightenment Holy and Great Crosier from Boyko Borissov, his family and his Bulgarian Christian-Democratic party GERB!”, означаващ на български език: “На НБВ Вселенския Патриарх ВАРТОЛОМЕЙ I с дълбоко преклонение и синовна почит под първосветителския Свят и Велик Жезъл от Бойко Борисов, семейството му и неговата Българска християн-демократическа партия ГЕРБ!”.

Българската православна църква, чийто доказано предан син е Бойко Борисов е първородната Църква-Дъщеря на Майката-Църква в Константинопол Вселенската Патриаршия още от времето на св. княз Борис I Михаил Покръстител, кръстен в св. християнска вяра от св. Фотий I Велики – Архиепископ Константинополски и Патриарх Вселенски. Храмовете и манастирите както в българския църковен диоцез, така и Зографския манастир “Св. вмчк. Георгий Победоносец” на Света Гора – Атон и православните храмове, изигнати от наши сънародници – предци на територията на Република Турция винаги са били и ще бъдат приоритет лично на Бойко Борисов и председателстваната от него ПП ГЕРБ, което е символен акт на благодарност към Свещения Център на Православието – Патриаршията на Константинопол, който първо на нас – българите, а после и на други, а днес вече четвърта година и на Украйна дари автокефалия, което е Божие благословение за успешно преминаване от епохата на съветския безбожен атеизъм към Християнския Запад.

 

 

 

 

 

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук