Все по-близо до разкриването на една голяма мистерия от миналия век

0
1355

Изследователи планират да се върнат на остров Никумароро с подводница, за да разгадаят смъртта на Амелия Еърхарт

Смъртта на първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, е една от най-големите мистерии на миналия век, които остават неразгадани и до днес. През октомври тази година антрополози разкриха информация, подкрепяща теорията, че известната жена пилот е загинала след аварийното кацане на самотния остров Никумароро.

Международен екип от историци сравни ръката на скелет, намерен на острова през 1940 г., с историческа снимка на Амелия и откри пълно съвпадение. Миналия месец разследващият екип съобщи нова теория, която е подкрепена от досегашните открития около мистерията със смъртта на известната жена пилот. Според новата теория Амелия прави над 100 радио обаждания и чак след това предприема аварийно кацане на самотния остров, пише vesti.bg.

Екипът твърди, че самолетът на Еърхарт е приземен с достатъчно наличен газ в резервоара, за да включи радиото. Шест часа след като изчезва от радарите, тя започва да изпраща съобщения за помощ. Много домакинства в Тексас, както и жена в Мелбърн, прихващат честотата й.

Достоверни радиооператори твърдят, че авиаторката е съобщила, че е ранена след приземяването, но не толкова лошо, колкото навигатора й, Фред Нунан. Докладът обаче е изгубен и чак през 1998 г. екипът, разследващ изчезването на Еърхарт, го открива. Тогава учените достигат до заключението, че скелетът може да е на жена, но ръцете й са доста по-големи от тези на американската авиаторка. Все пак решават да проверят съмненията си и търсят помощта на известния специалист Джеф Гликман, който да измери раменната кост на Еърхарт. Екипът открива перфектната снимка за задачата и след измерването става ясно, че има пълно съвпадение.

През 1937 г. Амелия Еърхарт изчезва завинаги от радарите
На 2 юни тя започва последното си приключение – обиколка на Земята по екватора. Заедно с нея на борда е навигаторът Фред Нунан. Преди последната отсечка от маршрута на Еърхарт се налага да зареди с гориво на малък остров в Тихия океан. След радиограма от 20:14 часа самолетът изчезва от радарите.

Веднага започва мащабно издирване по въздух и вода, най-голямото и най-скъпото в американската история. 64 самолета и 8 военни караба претърсват територията от 260 000 кв. км в Тихия океан, но не са открити никакви следи. На 19 юли търсенето е прекратено и съпругът на Амелия финансира собствено, но и то няма успех. Така една жива легенда изчезва във въздуха.

В началото на 1939 г. Амелия Еърхарт е официално обявена за мъртва.

Повечето от въпросите около смъртта й остават без отговор и до днес и това я превръща в една от най-известните неразгадани мистерии на миналия век.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук