Втората група от български полярници заминава за Антарктида

0
1480

Втората група от български полярници от 26-ата Национална антарктическа експедиция заминава в сряда за българската база на остров Ливингстън с полет в 19.05 ч. от терминал 2 на Летище „София. Това съобщи проф. Христо Пимпирев – ръководител на експедицията и директор на Българския антарктически институт.

Групата ще пътува с граждански полети по маршрута: София – Рим – Сантяго де Чили – Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ни ще продължат със самолет на бразилските военновъздушни сили до съседния на българската база остров Кинг Джордж и оттам ще пътуват до базата с наетия малък 23-метров ветроходен кораб „Аустралис“.

Начело на групата е ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. С тях ще пътува също дерматологът проф. Николай Цанков, който ще работи по проект на френската фирма „Pierre Fabre Dermo-Cosmetique“ и ще тества медикаменти-протектори на кожата в тежките атмосферни условия на Антарктика.

По други научни проект ще работят две млади специалистки – биологът д-р Милка Елшишка ще изследва нематодите, обитаващи околностите на базата ни, а геофизикът д-р Гергана Георгиева ще продължи измерванията на сеизмичната активност в района. Още един геофизик – Олег Василев, ще изследва динамиката на ледниците с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон. Научният екип ще се допълва от монголският метеоролог Чинзориг Дугержав и от логистикът Христо Михайловски.

По сателитния телефон командирът на българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън инж. Йордан Йорданов е съобщил, че станцията е успешно разконсервирана след тежкия зимен сезон. Всички инсталации функционират нормално, включително водопровода, за който е имало случаи заради ниските температури и натрупания лед, да проработи едва по Коледа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук