Въвеждат зелени сертификати и за антитела

0
93

След дълги обсъждания, експертни дискусии и разговори Министерство на здравеопазването реши да се въведат зелени сертификати и за хората с антитела. Това заяви на специален брифинг в Министерство на здравеопазването министър Стойчо Кацаров.

„Хората с антитела, чиито показатели отговарят на определени критерии, могат да си извадят зелен сертификат. Ще бъдат въведени от четвъртък“, обясни д-р Кацаров.

Изискването е лабораторно изследване да бъде извършено и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, може да се извади сертификат, валиден 90 дни.

Сертификатът ще бъде за хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани, каза вирусологът проф. Радка Аргирова. Цифрата, която ще бъде праговата, ще бъде 150 на BAU на ml.

Затова трябва да се въведат методите и стойностите, над които този сертификат ще важи.Той ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест, обясни тя.

Очаквайте подробности!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук