Въвеждат списъци със защитени професии

0
8646

Създават списъци със защитени професии и професии, за които се очаква да има недостиг на пазара на труда. Двата регистъра бяха регламентирани с решение на Министерския съвет, с което се предлагат промени в Закона за професионалното образование и обучение, съобщиха от МС.

С днешното решение са разписани в Закона и различните задачи на министерствата и на работодателските организации, които ще актуализират Списъка със специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда.

С промените се предлагат и промени в Кодекса на труда и в Закона за здравното осигуряване. Целта е да бъдат синхронизирани с нормативната уредба. Те предвиждат учениците в дуална форма на обучение, сключили трудов договор с работодател, да продължат да бъдат здравно осигурени от държавата до завършване на обучението си.

С промените са разписани и изисквания по отношение на регистрацията и включването на работодателите като равностоен партньор в обучението чрез работа. Определени са условията за подготовка на учители и наставници в дуалната система на обучение.

Предвижда се и актуализиране на учебните планове и програми най-малко на пет години. Разширява се обхватът на училищата, които имат право да организират и провеждат обучение чрез работа, със средни училища с професионални паралелки.

Очакваните резултати от прилагането на новите разпоредби са свързани с осигуряване на условия за качествено професионално образование и обучение на работното място при работодатели, които разполагат със съответната материална база и квалифицирани наставници, периодично актуализиране на учебно съдържание в съответствие с промените в техниката и технологиите на производствения процес. Обучението чрез работа (дуална система на обучение) ще допринесе за превенция на ранното напускане на училище, очакват авторите на променената нормативна база.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук