Възобновяват фестивала „Сурва” в Перник след двегодишно прекъсване

0
130

Отлаганият две години ХХIХ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ ще се проведе през януари 2022, съобщиха от община Перник.

Сурвакари, кукери, джамалари и бабугери ще дефилират в миньорския град, но по необичаен за досегашните издания на най-големия маскараден фестивал начин.

Тази година „Сурва“ ще се проведе от 13 до 30 януари. Тържествата ще започнат с народния празник Сурова в нощта на 13 срещу 14 януари. Обичаят е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Гвоздеят на програмата – дефилетата ще бъдат разделени в три уикенда през януари /15-16 януари, 22-23 януари, 29-30 януари /. Мярката се предприема, за да няма струпване на хора.

В центъра на проявата ще бъде обособена трибуна за публиката. На нея ще се допускат единствено граждани със зелен сертификат, или отрицателен тест за коронавирус. Подобни са изискванията и към участниците в маскарада. На разположение в периметъра на дефилетата ще бъдат и пунктове за бързи антигенни тестове.

През всички делнични дни ще бъдат организирани съпътстващи изяви. Към момента община Перник е изпратила писма до маскарадни групи от цялата страна, в които са посочени изискванията за участие в условията на епидемична обстановка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук