Вълчев осъди дискриминацията в училището в Благоевград

0
7637

Недопустимо, дискриминационно и осъдително е случилото се в училището в Благоевград. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в ефира на Нова.

Припомняме, че от благоевградското училище „Пейо Яворов“ обявиха, че няма да приемат деца в първи клас от ромски произход. Директорката лично застана зад становището да не се приемат циганчета. Тя обясни, че причината е да се избегне двойна сегрегация.

Красимир Вълчев посочи, че ще се търси отговорност от директорката на училището. Той е говорил с началника на Регионалния инспекторат по образование и кмета на града. Получил уверение, че няма да се допуска вторична сегрегация.

Никое училище не може да отказва прием на първокласници, категоричен е министърът. Ромските деца да бъдат разпределени до 10%, така било добре и за тях.

Там е променен принципът да се използва най-близкото училище. До една четвърт от децата не говорят български преди първи клас, посочи министърът.

Комисията за защита от дискриминацията се самосезира по случая. Деветчленният състав на Комисията за защита от дискриминация взе решение институцията да се самосезира по казуса с 9-о основно училище в Благоевград. КЗД ще образува производство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук