Външно министерство публикува годишните доклади по правата на човека

0
1274

Министерството на външните работи ще публикува на интернет страницата си годишните доклади за дейността на ведомството по правата на човека в България. Това реши правителството като прие промени в Решение от 19 декември 2013 г. за създаване на Национален координационен механизъм по правата на човека (НКМПЧ).

Част от основната дейност на механизма е да координира работата на държавните институции по изпълнение на задълженията по правата на човека пред международните контролни и наблюдаващи органи, както и присъединяването на държавата към международни договори в тази област.

Председател на координационния механизъм е министърът на външните работи. Сред членовете са министрите на правосъдието, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на образованието и науката, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването и на културата, както и ръководители на държавни агенции. Омбудсманът има статут на наблюдател.

Първият доклад е изготвен през 2014 г. и заедно с тези за следващите 2 календарни години са приети от Министерския съвет.

Новите промени в Решението предвиждат министърът на външните работи да изготвя проект на доклад, който да се изпраща за съгласуване с членовете на Националния координационен механизъм по правата на човека и след като бъдат отразени техните бележки – да се публикува окончателният вариант на страницата на дипломатическото ведомство.

С новите промени се цели дейността на НКМПЧ да бъде по-прозрачна и достъпна, като ще се създаде възможност за по-близка комуникация с неправителствения сектор и за активното му ангажиране с работата на механизма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук