Въпроси за “мокри поръчки” или имитира ли Кирил Петков предшественика си Борисов?

0
113

Опитва ли се премиерът Кирил Петков да имитира предшественика си Бойко Борисов? Или след като хвана кормилото на държавата, разбра, че да се правиш на ощипан и да толерираш хора от управлението, въпреки моралните съмнения за тях, си е в реда на нещата.

 

Тази сутрин Петков използва Фейсбука си, за да ни информира, че плътно застава зад действията на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов. “Благодаря на Иван Христанов и неговия екип за решителните действия на ГКПП “Капитан Андреево”, написа министър председателя, със съпътстваща снимка как двамата седят на бюро и съсредоточено гледат и прелистват документи”. Кипи задружен труд.

 

Да си признаем пиарската сглобка е доста елементарна. За съжаление, с всеки възникнал проблем, касаещ управлението на държавата, Кирил Петков показва, че не само не е готов да реагира на предизвикателствата, но задълбочава съмненията за странни зависимости, подмолни игри и договорки на тъмно.  С една дума – връща спомените ни за мрачното управлението на Борисов и ГЕРБ.

Само преди два дни КПКОНПИ съобщи, че започва да разследва Иван Христанов за конфликт на интереси. Службата едва ли би огласила този факт, ако нямаше зрънце истина в сигнала срещу зам.-министъра на земеделието.

 

Той пък на свой ред отговаря за случващото се на границата и по-конкретно на ГКПП “Капитан Андреево”, което от политици на различни, дори воюващи формации, се окачествява като истински ад и хаос. За съжаление Кирил Петков не обясни за острите сигнали, че държавата е впрегнала целия си ресурс, за да смачка бизнеса, чрез който се провежда фитосанитарен контрол на влизащите в страната плодове и зеленчуци.  Как ще обясни струпването на над 600 ТИР-а, които чакат от няколко дни, за да им бъде извършена проверка по новите правила, одобрени от очевидно “любимия“ му Иван Христанов? Защо конфликта с една или друга фирма не се решава по цивилизован начин в съда, а се действа като в мутренските времена, но с тази разлика, че този път държавата играе ролята на рекетьор?

 

Петков мълчи и за приказките на шефа на кабинета му Лена Бориславова относно проверките на границата и контрола, които всъщност се оказаха Пунта Мара. И най-важното, как министър-председателя ще опровергае думите на шефа на въпросната лаборатория Васил Димитров, че олигарх е поискал бизнеса му, но след отказ,  се заканил, че ще стовари върхушката на властта. А след това на място се е появил самият той – Петков. Случайно ли е?!  На фона на бушуващата война в Украйна, коалиционните разпри, ескалиращи с всяка изминала минута, галопиращата инфлация и  напрежението около позицията на България за Северна Македония, действията спрямо една никому неизвестна фирма и лаборатория, която така или иначе безспорно си е вършила работата, изглежда по-скоро като “мокра поръчка”, отколкото като “борба с държавността”, както ни уверява Петков.

 

Премиерът Кирил Петков претендира, че е бил на протестите през 2020 година, когато хиляди поискаха да се промени модела на управление на ГЕРБ и неговите по-малки сателити. Много често в този период се даваха примери с други европейски страни, където хора на високи позиции подаваха оставки дори само заради съмнения за нередности. И всички негодуваха, че тази практика е непонятна по нашите земи. След другарската снимка на премиера с Иван Христанов, по всичко личи, че така ще си я караме и занапред.

 

Невена Миткова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук