Върховният комисариат за бежанците към ООН: Противопоставяме се на сделката с Турция

0
1172

Ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) заяви днес, че е „дълбоко загрижен“ от предложената сделка между ЕС и Анкара за ограничаване на мигрантската криза, която предвижда изпращането на бежанци обратно в Турция.

„Като първа реакция аз съм дълбоко загрижен за всяко споразумение, което би довело до сляпо връщане на който и да е от една страна в друга, без да се вземат предвид гаранциите за защита на бежанците по силата на международното право“, каза шефът на ВКБООН Филипо Гранди пред Европейския парламент, цитиран от АФП.

Депутатите в парламента в Страсбург, Франция, го аплодираха, след като той направи коментара си.

На срещата на върха в Брюксел вчера лидерите на Европейския съюз по принцип подкрепиха турското предложение да приема обратно всички незаконни мигранти, пристигащи на гръцките острови. Турция предложи сделка, при които ЕС ще се заселва сирийски бежанци от лагерите в Турция в замяна на това Турция да приема сирийци, върнати от Гърция, в опит да се намали потока от хора, които преминават с лодки в Европа.

Турция е била основната изходна точка на повече от един милион имигранти, които са влезли в Европа от началото на 2015 г. Тя е приютила над 2.7 милиона бежанци от войната в Сирия, повече от всяка друга страна.

Но според Гранди планът, който лидерите на ЕС се надяват да бъде одобрен официално на срещата на върха следващата седмица, не предоставя достатъчно гаранции по силата на международното право. Той настоя, че бежанците трябва да бъдат връщана само в страна, която може да се докаже, че молбите им за убежище ще бъдат правилно обработени и че те ще “ получат убежище в съответствие с приетите международни стандарти и ще имат пълен достъп до образование, работа, здравеопазване и, ако е необходимо, до социално подпомагане“.

Ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците призова също и бежанците да бъдат проверени преди да бъдат изпратени от Гърция „за да се установят рисковите категории, които не е удачно да бъдат връщани, дори и да са изпълнени горните условия“.

Гранди призова международната общност да сподели „по-значително“ тежестта на Турция и призова за по-добри начини за насърчаване на бежанците да не рискуват живота си.

„ВКБООН призовава държавите да увеличат различни законни пътища за сирийските бежанци, така че да не им се налага да прибегват до трафиканти на хора и до опасни пътувания“, каза той.

ЕС обеща, че сделката ще се съобрази с международните закони за отношение към бежанците.

„Подробностите, които ще бъдат уточнени сега и на Европейския съвет през март очевидно ще бъдат в пълно съответствие с европейското и международно право“, заяви пред репортери говорителят на Европейската комисия Алекс Уинтърщайн.

„Сега е много важно разбирането на принципа, подробностите ще бъдат обсъдени и можете да бъдете сигурни, че споразумението, което ще дойде накрая, ще се съобрази с европейско и международно право“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук