В дебата между Радев и Герджиков нямаше желание за победа

0
139

Снощи се проведе дългоочакваният дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, които в неделя отново ще влязат в битката за бъдещ президент на България.

„Важният въпрос, който трябва да се зададе на Радев, е защо в резултат на неговото управление икономическият ръст на България се е сринал от 9,9% на 0,4%. Той е „безгрешен“ този човек. Дебатът беше сблъсък на човек с аргументирана мисъл и човек с многословия, който се опитваше да избегне най-болезнените въпроси“, каза в ефира на Bulgaria ON AIR политологът проф. Румяна Коларова.
„Радев обясняваше какви страхотно ефективни мерки са взети по отношение на болниците, но Герджиков му каза истината – не получават обещаните пари и лекарства. Ръстът на тази вълна се пречупи като жертвахме децата за всички останали. Това е управленски провал. Проф. Герджиков не успя да сложи силен акцент върху провала в икономическата сфера“, каза още проф. Коларова.
Политологът Георги Проданов е на мнение, че в дебата и двамата опоненти не са имали желание да победят, а всеки се опитвал да не загуби.
„Герджиков не успя да влезе в тази кампания в ролята на основен претендент за президентския пост. Това личеше и снощи, беше по-неуверен като присъствие. Опитваше се да провокира Радев, в повече случаи неуспешно“, подчерта Проданов.
„При Радев говоренето маскира познаването или непознаването на дадена тематика, докато Герджиков опитваше да бъде по-искрен в говоренето си и това му носеше проблеми“, изтъкна Проданов.
Според него броят на гласувалите в Турция е хиперболизиран.
„ДПС в момента допуска българската политика да излезе извън неговия контрол и да отиде в Анкара. Това не е в полза на ДПС, не е в полза и на България. Нещата преминават в междудържавни отношения“, коментира политологът.
„Този скандал целенасочено беше раздухан от администрацията на Радев. С него се опитаха да замажат дипломатически гаф, който е свързан със Северна Македония. Оказа се, че бъдещите министри са готови да правят компромиси. Мисля си, че ни чака трета национална катастрофа. Заплахата от мигрантска вълна към България е нещо по-важно от 300 хил. гласа“, настоя на свой ред Коларова.
„Радев вчера заяви, че ще прави нов политически проект. Виждам живота на това правителство като подготовка за новия проект на Радев. Проектът му е невъзможен без да унищожи БСП. ДБ беше конструирана като проект, който да се позиционира в центъра. Всъщност те катастрофираха. Ще има нестабилност, не виждам как ще изкарат до догодина по това време“, заяви Коларова.
Проданов очаква политиката на „Продължаваме промяната“ да бъде нито лява, нито дясна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук