В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро

0
2725

Традицията си е традиция! 150 мъже на хорото в ледените води на Тунджа

В Калофер започна подготовката, местните чистят коритото на реката

Калофер започна подготовката за мъжкото хоро.То ще се играе рано сутринта на Йордановден.

Ритуалът се изпълнява вече повече от 200 години, а тази година във водите на река Тунджа се очаква да влязат близо 150 души, съобщи Нова тв.

В Калофер текат приготовленията за голямото събитие на Богоявление. Местните почистват коритото на реката и района около нея. Подготвя се и бента, който трябва да повиши нивото на водата в реката. Ганчо е най-възрастният мъж, който всяка година участва в изграждането му.

Калоферци в народни носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта навлизат в ледените води на река Тунджа, пеейки характерни местни песни.

Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Йордановден, ще бъде здрав през цялата година.

Очакванията са рано сутринта на Йордановден температурите да бъдат отрицателни, а водата в реката да замръзне. Калоферци не са притеснени, че на различни места в страната започна да се изпълнява хоро в реката на Богоявление.

Местните имат едно желание – да играят първо те във водите на Тунджа, каквато е традицията през последните два века.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук