Газовата връзка между Гърция и България готова до месеци

0
174

Въпрос на месеци е да бъде завършена газовата връзка между Гърция и България, стана ясно от съвместното изявление на премиерите на двете страни Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, които проведоха среща в Министерския съвет.

 

Интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап, е обща цел, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция.

„Факт е, че нашите страни са толкова близки от енергийна нужда“, каза Кирил Петков и добави, че Планът за възстановяване и развитие също може да бъде разгледан от регионална гледна точка.

„Беше удоволствие да разговаряме по много важни регионални теми. Приятелските отношения ще бъдат затвърдени, заедно можем да постигнем повече, особено в енергетиката, общата инфраструктура и регионалната стабилност на целите Балкани“, отбеляза Кирил Петков.

„Има много възможности за развитието на енергийните системи“, посочи от своя страна Кириакос Мицотакис.

„Имаме общи възгледи върху много теми. Оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничеството си“, допълни още той.

„Нашата страна винаги е била лост за напредък по пътя на целия регион към Европейския съюз /ЕС/. Гърция подкрепя кандидатурите на страните-кандидатки, без да забравяме, че те трябва да изпълнят критерии, които са поставени за влизането им в ЕС – преди всичко добросъседството“, заяви оше гръцкият премиер.

„В един период на увеличаващи се предизвикателства, един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички нас. Имаме политическа полза, икономическа и полза за сигурността“, отбеляза Мицотакис, но подчерта, че Република Северна Македония и Албания трябва да изпълнят всички критерии, включително и тези за добросъседство.

Кириакос Мицотакис изрази подкрепа за новоизбраното българско правителство и покани Петков и министрите му на съвместно заседание между правителствата в Атина. От своя страна премиерът Петков прие и потвърди, че двете правителства ще проведат такова съвместно заседание през януари догодина.

В отговор на въпрос Мицотакис посочи, че Гърция ще се бори за пълно нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. И Гърция, и България сме призвани да защитаваме всеки ден нашите граници, които са граници и на ЕС. И двете страни вършим това ефективно с пълно зачитане на човешките права, подчерта гръцкият премиер. Българският му колега Кирил Петков също изтъкна, че добросъседството е най-важното, което можем да постигаме заедно в региона. Винаги сме готови да обсъдим всеки въпрос и да намираме най-добрите решения. Бидейки и двете страни на външната граница на ЕС, има логика да бъдем в добра координация между българската и гръцката страна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук