Газовата връзка с Гърция тръгва с официална церемония днес

0
137

Снимка: БГНЕС

Въвежда се ограничение на движението в София

Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в експлоатация с официална церемония днес от 11:00 часа в НДК. Той е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона.

Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще – и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

В церемонията в София ще участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е три млрд. куб. м годишно, а максималният – до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. Страната ни има договор с Азербайджан за доставката на един млрд. куб. м природен газ годишно.

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за експлоатация, както и еквивалентното разрешително за експлоатация и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г.

В рамките на деня държавният глава Румен Радев ще проведе и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията. Президентът ще разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, премиера на на Румъния Николае Чука, гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Ще се състои и тристранна среща на президента Радев, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента Стево Пендаровски.

Промени в движението

Въвеждат се промени в организацията на движението в София за церемонията в НДК по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

До 14:00 часа днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. „Баба Неделя“, на ул. „Баба Неделя“, на ул. „Д-р Христо Стамболски“, на бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Ген. М. Д. Скобелев“.

От 08:00 до 14:00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Баба Неделя“ и по ул. „Д-р Христо Стамболски“./БТА

По публикацията работи: Александър Попов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/10/01/gazovata-vryzka-s-gyrciia-trygva-s-oficialna-ceremoniia-dnes.545458

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук