ГДБОП: Тази операция е проведена по сигнали от правоносители

0
2881

Никои технически лица от въпросните фирми не ни оказаха помощ при извършването на проверката, заяви Явор Колев

Бяха иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се разпространяваше до потребители в Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали, Дупница и Бургас. Това заяви Явор Колев от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП.

„Тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, които не плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на Нова тв, Бтв и HBO са над 10,5 млн. лева . Предмет на изземването са били само устройства, които имат съпричастие към разпространение на това съдържание. Легалната дейност на фирмите не е била засегната“, каза той.

  Той посочи още, че иззетата техника е скъпа. „Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен, че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше“, коментира още Колев.

„В градовете Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на мобилни програми. До неограничен брой потребители в интернет са се разпространявали тв програми, за които въпросните фирми не са имали права“, добави той.

„Към настоящия момент мога да кажа, че тв програми в градовете Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали, Дупница и Бургас се излъчват, но не и пиратски. Интернет има в Сандански, Петрич, Кърджали и Сандански. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряването на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите за това, че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелствата, фирмите са извършили престъпление, то трябваше да бъде прекратено“, заяви Колев.

„Никои технически лица от въпросните фирми не ни оказаха помощ при извършването на проверката. По време на проверките присъстваха специалистите на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, представители на КРС и Европол“, каза той.

„Не са иззети устройства за свързаност на потребителите с интернет. Разбирам гражданите, че са останали без тв програми, но пиратското им излъчване е престъпление и беше необходимо да се прекрати тази дейност“, каза още Колев. Той припомни, че никой от управителите на дружествата не е оказал съдействие. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения за престъпление против интелектуалната собственот и за данъчни престъпления, защото кабелните пирати за събирали такси от абонатите си, но не са отчитали тези приходи в НАП и са пестили данъци. По този начин са ощетили държавния бюджет освен телевизиите, чието съдържание са разпространявали безплатно.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук