петък, март 29, 2024
Google search engine
дом Темата Ген. Събев обяви има ли опасност Русия да нападне България

Ген. Събев обяви има ли опасност Русия да нападне България

0
314

Ген. Съби Събев

Дано Москва не се изкуши да направи тази грешка, заяви първият военен представител на страната ни в главната квартира на НАТО в Брюксел

Колкото по-рано се освободим от МиГ-29, толкова по-добре за България. Това заяви ген. Съби Събев, първи военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, цитиран от „Фокус”.

Според него поддръжката на тези бойни самолети след войната е немислима.

Военни експерти разкриха страшната истина за сигурността на България: Имаме 80 км радарна “дупка” 

„Когато става въпрос за предоставянето на помощ и искането на Украйна да се предоставят бойни самолети като МиГ-29, аз бях ясен, че да, ние можем да предоставим част, дори и при необходимост на всичките в замяна на това да получим по-съвременни, оперативно съвместими изтребители, от които имаме нужда, и за които сме подписали дори договор за предоставяне, както направи Словакия, както очевидно е на път да направи Полша.

Така че колкото по-рано се освободим от тях, това е мнението на експертната общност, толкова по-добре за България, тъй като тяхната поддръжка по-нататък след тази война е просто немислима. Така че това според мен щеше да бъде едно правилно решение, ако беше взето по-рано“, каза ген. Събев.

Относно специфичните въпроси на президента Румен Радев към тези, които ще вземат решението „за“ или „против“ предоставянето оръжия на Украйна, генерала е на мнение, че намерението на държавния глава е да внесе смущение и несигурност в депутатите, така че да не вземат въобще решение за оказване на военна-техническа помощ. Той определи разделението по темата като освен всичко друго и политическо.

„Разделение, както и сантименти към Русия като страна, която е имала значително влияние в българската история, включително и в соцпериода. Но ние трябва да оставим историческите сантименти настрана и да се грижим изключително за нашите национални интереси в рамките на съюзите, в които членуваме.

България не е пряко застрашена. И аз не считам, че Русия ще направи втора стратегическа грешка, ако преди да е завършил конфликта с Украйна се опита да провокира страни от НАТО, тъй като такива провокации ще срещнат отпора на съюзния отговор. И НАТО има готовност за този отговор.

Дано Русия не се изкуши да направи тази грешка“, пожелателно завърши разговора ген. Съби Събев.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук