Георги Господинов алармира ДЕЙЛИ ПРЕС: Безпрецедентен натиск на 05 РУ-СДВР върху мен карат ме да пиша лъжливи показания срещу медията ви!

0
10778

„Безпрецедентен натиск на 05 РУ-СДВР върху мен“. Това пише до редакцията на „Дейли Прес“ Георги Господинов бивш възпитаник на Фондация „Конкордия България“. Георги твърди, че полицай на име Попов му заявил какво точно да пише в показанията си пред полицията. Той казва, че според думи на Попов трябва да каже, че не е подавал сигнал до редакцията на „Дейли Прес“ и вестник „Топ Преса“.

„Подкрепям въпросният редактор придържам се към фактите действително са истина, не забавно да се искат оставките на Деляна Гюрова и Стела Гачевска преядоха от власт и се играят с нашите тежки съдби“, пише до редакцията на „Дейли Прес“ момчето. Преди няколко седмици Георги, ни изпрати няколко сигнала за нарушения в „Конкордия България“ той казва, че там масово се пребиват деца един в друг.

Той разкри пред „Дейли Прес“, че в „Конкордия България“ има: Проституция, кражби, изнасилвания, търговия с дарения… И всичко това се „покрива“, когато дойде време за посещения, дарители, инспекции, медии. Толкова добре се прикрива, че хората, които идват, остават с впечатление, че на тези дечица нищо освен мама и татко не им липсва. А децата не си и помислят, че могат да разкажат на някой непознат какво се случва всъщност – първо защото едва ли някой ще им повярва, второ – защото така ще си навлекат гнева и на възпитателите и на по-големите.

След тези думи „Дейли Прес“ изпрати сигнал до различни институции: Държавна Агенция за закрила на детето (ДАЗД), Софийска районна прокуратура (СРП) – град София и до Дирекция „Социални дейности“ към Столично община.

До момента единствено от Държавната агенция изпратиха отговор до редакцията на „Дейли Прес“.

Източник на „Дейли Прес“ твърди, че Софийска районна прокуратура също е започнала проверка.   Снимка на Trifon Tsvetanov.

Ето и какво пише ясно в закона:

1. Не сте длъжни сте да отговаряте на въпросите. Съгласно чл. 121 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), можете да откажете да давате показания, ако те биха навредили на вас или семейството ви. Това означава, че ако сте арестувани, не е необходимо да отговаряте на въпроси. Позовете се на чл. 121 и кажете само, че отказвате да давате показания. В момента на задържането ви полицаят е длъжен да ви обясни за какво сте арестуван. Не можете да бъдете арестуван в качеството си на свидетел – за да ви арестуват, трябва да сте обвинен в нещо. Ако сте призован като свидетел, отказът ви да дадете показания (освен в случая на чл. 121) се наказва с глоба до 500 лева. Винаги обаче можете да твърдите, че нищо не помните, или че не можете да дадете надеждни показания. Не забравяйте, че даването на лъжливи показания се наказва, но късата памет (реална или не) не попада в Наказателния кодекс. Освен това по всяко време можете да пожелаете да присъства адвокат, дори да сте призован като свидетел. Показанията, дадени в отсътвие на такъв нямат съдебна тежест.

2. Можете да лъжетеАко сте обвиняем (или заподозрян) можете преспокойно да лъжете. Законът предвижда отпадане на отговорността за лъжесвидетелстване (чл. 290 и чл. 292 от Наказателния кодекс(НК), ако отговорът може да ви уличи в престъпление. Също така не носите отговорност, ако в качеството си на свидетел дадете лъжливи показания пред полицията, от които впоследствие се откажете пред съда.

3. Самопризнанията не ви вкарват в затвора. Съгласно чл. 116 от НПК, не можете да бъдете осъден единствено въз основа на самопризнания. Дори да признаете, че сте убили комшията, полицията трябва да събере доказателства за това.

4. Разпитващият трябва да ви задава конкретни и ясни въпроси. След като разкажете (ако решите да го направите) в свободен текст това, което знаете, разпитващият трябва да ви задава ясни и конкретни въпроси, свързани с делото. Въпроси от рода на „А за оная работа в „Конкордия България“ какво знаеш?“ (любим подход на полицаите) не са нито конкретни, нито свързани с делото. Такива са и всички въпроси, засягащи личния ви живот. Полицаите ги използват за да спечелят доверието ви и да си съставят план как да водят разпита. Можете да откажете да отговаряте, или да поискате конкретизиране. По същия начин не сте длъжни да разкривате обстоятелства и информация, за която не сте попитани изрично. Разбира се, можете да го направите, за да спечелите доверие и да поведете разпита в желана от вас посока, но това ще разгледаме в отделна статия.

Коментар на Тодор Стефанов: Не защото имам какво да крия, или за какво да се притеснявам, ами по простата причина, че полицаите са еднакви по целия свят и методите им на работа са сходни, а освен това и те са хора и грешат (да не забравяме, че за редовия полицай всеки е потенциален престъпник). Информацията е полезна точно за нормалния човек, защото изпечените закононарушители си я знаят много отдавна, но неподготвен човек може и да признае, че е стрелял по JFK..Не пожелавам на никой, но може да попаднеш в кофти момент на кофти място и изведнъж да цъфнеш по вестниците, без да си виновен. Примери за невинни в затвора, и за виновни на свобода има доста.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук