Георги Петков: Не аз отнех титлата на „Левски“

0
1602

Кой е той?

Само преди дни вратарят на Славия Георги Петков навърши 40 години. Той ще застане под рамките на вратата за утрешния мач срещу бившия си клуб Левски. Ветеранът записа 149 мача за „сините“, преди да си тръгне от клуба след скандал с тогавашния собственик Тодор Батков.

През 2013-а Петков стана трън в очите на феновете от „Герена“, когато с екипа на Славия пази като лъв. Равенството 1:1 в предпоследния кръг на практика отне сигурна титла на Левски. В славната си визитка за Левски Георги Петков може да се похвали с 4 шампионски титли (2002, 2005, 2007 и 2009 г.). Четири пъти вдига Купата на Бъгария (2002, 2003, 2005 и 2007 г.), а два пъти Суперкупата (2005 и 2007 г.). Записал е внушителните 50 мача за Левски в евротурнирите. Ето какво сподели Петков в интервю пред „България Днес“.

– Жоро, предстои ти мач срещу Левски. С какви емоции излизаш срещу този твой бивш клуб?

– При всички случаи гледам по-различно на мачовете с Левски. Все пак 10 години съм бил в този отбор, оставил съм следа. Но аз съм преди всичко професионалист и сега защитавам цветовете на Славия.

– И двата отбора се целят в Лига Европа. Кой ще спечели в „Овча купел“?– За мача в събота нека който е по-добър, да победи. Ние като цяло сме млад отбор, налагат се наши юноши от школата. Ще се опитаме, доколкото можем, да изненадаме „сините“. Надявам се до мача да разузнаем новите играчи в отбора на Левски. Не се притесняваме от нищо. 

 

– След онзи фатален за Левски мач на „Герена“, когато загубиха сигурна титла, феновете там май не те обичат много?

– Със сигурност е така. Искам за пореден път да подчертая, че не съм отнел аз титлата на Левски. На терена е играл отборът на Славия, а не съм излязъл сам. Нека да не се омаловажава трудът и на останалите момчета.

– В предния кръг загубихте от Лудогорец с 1:3, но имахте претенции към рефера.

– Естествено. При втория им гол имаше чист фаул. За дузпата нямаше никакъв контакт със Стефан Велков. По време на мача не исках да се разправям със съдията, тъй като вече беше взел решенията си. Няма смисъл да коментирам дали Лудогорец разчита и на помощ от съдиите, това си е техен проблем.

– Кой е върхът във вратарската ти кариера?

– Безспорно участието ми с Левски в групите на Шампионската лига е един от най-радостните ми мигове. Не успях да си запазя никакъв сувенир. Бялата фланелка, с която играх срещу Киево, я подарих на мой добър приятел. Бях му обещал, ако се класираме, да бъде негова.

– Защо вече няколко години Левски е далеч от евротурнирите?

– Не мога да кажа, тъй като не съм в клуба. Нямам идея какво става с Левски. Там си има достатъчно хора специалисти, които разбират, и трябва тях да попитате.

– Как гледаш на идеята за създаването на Висша лига?

– Ще бъде хубаво нещо, ако може да се реализира. В новата Висша лига ще се върнат отбори, с които ще се вдигне класата на българския футбол. Няма какво да се лъжем, сега с 9 отбора нивото не е никак високо.

– Липсва ли ти ЦСКА в елита?

– Преди си бях казал, че няма да ми липсва. Но в началото на кариерата си, когато играех срещу Левски и срещу ЦСКА, е съвсем друго. С тези отбори можеш да се покажеш и да направиш нещо голямо.

– Ти и Здравко Лазаров от Монтана сте единствените играчи на по 40 години в „А“ група. Лесно ли се играе на тази възраст?

– Добре се чувствам на 40 години, здрав съм. Тайната на футболното дълголетие е, че се опазих от сериозни контузии. Подхождам професионално към тренировките. Божа работа е още колко ще играя. Ако съм жив и здрав, не е проблем да пазя. Сам ще спра с футбола, ако почувствам, че вече не съм полезен. При всички положения „Славия“ е отборът, в който ще завърша кариерата си.

– С какво ще се занимаваш, когато окачиш ръкавиците на пирона?

– Не се виждам извън футбола. Със сигурност ще си остана пак близо до играта. Абсолютно намеренията ми са да се занимавам с треньорска дейност.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук