ГЕРБ не поставили нито едно условие, за да подкрепят Герджиков

0
181

Проф. Атанас Герджиков смята, че той не е кандидатът на ГЕРБ за президент, защото изтеклата информация за неговата  кандидатура е дала повод на партията да го подкрепи.

„Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”,коментира той пред Нова телевизия.

„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Винаги сме все повече разединени. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза Герджиков.

Той съобщи, че е бил предложен от Красимир Вълчев на ръководството на партия ГЕРБ да го подкрепят, вместо да излъчат свой кандидат.

„Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев,  а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни проф. Герджиков.

Според него ГЕРБ са правили много грешки през годините, защото три пъти са получавали властта, а за толкова време няма как да не сгрешиш.

 

„Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още професорът.

„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии”, казва проф. Герджиков.
Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.
„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не я приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини”, смята проф. Герджиков.

Той смята, че няма да получи подкрепата на ДПС на първи тур, защото движението ще има действащ кандидат.

Според него след изборите управлението на страната „очевидно трябва да е коалиционно”.

„Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус”, казва Герджиков.

Той изрази мнение, че следващото правителство няма да изкара 4 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук