ГЕРБ превърнаха председателството в ПР кампания, тълкува Деница Златева

0
1957

Тежкият труд по подготвянето и осъществяването на Българското председателство на Съвета на ЕС беше положен от служителите в българската администрация и дипломация. В българското общество обаче остана усещането, че европредседателството беше превърнато в ПР акция на премиера Борисов и ГЕРБ. По този начин зам.-председателят на БСП Деница Златкова коментира пред БНР края на европредседателството ни.

„Искам да изразя поздравления към българската администрация и дипломация за работата им през тези 6 месеца. Публичният образ на европредседателството се концентрираше между дейността и срещите на премиера и част от министрите, но основната дейност, този тежък труд, лежеше на плещите на професионалните дипломати, служителите в министерствата, МВР, НСО, НДК. В българското общество, обаче остана усещането, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ“, заяви Златева, която бе ангажирана с въпросите по организирането на председателството в качеството си на вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Според Златева най-големият успех на председателството ще бъде, ако държавите членки затворят три теми за България – приемането ни в Шенген, влизането ни в чакалнята на Еврозоната и премахването на мониторинговия механизъм. „Очаквам част от тези теми да бъдат поставени по време на австрийското председателство“, каза още зам.-председателят на БСП.

По думите на Златевапредстои тази седмица БСП да представи своята оценка от свършеното по време на председателстовото. „В края на миналата година БСП бе единствената партия, която представи документ, свързан с приоритетите за eвропредседателството. Политическата оценка на партията за европредседателството ще бъде представена през тази седмица“, обясни тя и добави, че БСП като политическа сила е работила изключително активно по един от основните приоритети – Западните Балкани. „Ролята на Кристиан Вигенин като председател на комисията по европейско въпроси бе много голяма. БСП даде изключително голям принос към успешното парламентарно измерение на европредседателството, въпреки че към нас имаше много критики, че го саботираме“, категорична бе Златева.

Деница Златева припомни, че на 1 декември парламентът е приел решение за позицията си по проекта на програмата на председателството. „В това решение има една изключително важна точка, която, за съжаление, през изминалите 6 месеца бе неглижирана от премиера и част от министрите. Тя казва, че министрите трябва да информират редовно парламентарните комисии по напредъка на организацията на приоритетите, а министър-председателят за резултатите от заседанията на Европейския съвет“, уточни още Златева. По думите ѝ обаче за тези 6 месеца премиерът се е появил само веднъж в парламента и то след декларация на лидера БСП, а парламентът е останал игнориран по време на председателството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук