Гешев за манипулирането при разпределението на дела: Положението е трагично

0
248

Не знам дали има бял, черен или друг цвят хакер, но е факт, че тази система е убита, категоричен е главният прокурор

Образувано е досъдебно производство за компютърно престъпление, по сигнал на шестима членове на ВСС. В одита се съдържат доста сериозни съмнения – че системата за случайно разпределение на делата е пробита. 

Това заяви в ефира на БНР главният прокурор на Република България Иван Гешев.

„Няма разлика между тази система, въведена през 2015 и предишната. Всеки, който желае, може да се запознае с протоколите, и да види какъв натиск има от тогавашния министър на правосъдието, г-н Калпакчиев и други, да се въведе тази система, като се казва, че другата е недействаща и има слабости, които всъщност сега се вижда, че има и при тази система“, заяви той.

Положението е трагично, ако се докаже всичко това“, заяви обвинител номер 1.

„Не знам дали има бял, черен или друг цвят хакер, но е факт, че тази система е убита. Това е сериозен срив върху доверието към съдебната власт. Как да се има доверие, като системата за случайно разпределение е смешна“, заяви той.

„За мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива на Лозан Панов и няколко дами, които гравитират срещу него оказват и се опитват да предотвратят този IT одит. Нямам обяснение за себе си, нека всеки да се опита да си отговори“, каза Гешев.

„Ще оповестим когато имаме доказателства от досъдебното производство, защото това е важен казус, който може да засяга хиляди граждани”, добави главният прокурор.

„Това досъдебно производство ще установи дали има случаи, когато е манипулирана системата, на какво се дължи това, защо е направено и защо тази система, която беше лансирана като сигурна през 2015 година и беше представена като панацея и, че ще затвори всички дупки, според г-н Христо Иванов, който я лансираше, всъщност е по-лоша от предишната.

„Тази система, без обществена поръчка, е по-лоша от предишната съществуваща. Защо е бил този натиск тогава и защо функционира 5 години, без да се провери нейната сигурност. Защо 5 години една фирма поддържа нейната система без пари”, запита той.

„Какъв е този филантроп, който не иска пари за дейността си?”, пита обвинител номер 1.

„Този проблем вече трябва да се реши по категоричен начин. Много е важно да има доверие сред обществото”, коментира той.

БЛИЦ припомня, че преди дни от прокуратурата обявиха, че са започнали разследване за манипулиране на системата за разпределяне не дала. 

Поводът – получен сигнал от шестима членове на Висшия съдебен съвет, в който се твърдяло, че дори човек със слаби компютърни умения може да разпределя съдии по дела.

News24sodia.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук