Гласуват искането за оставка на Цвета Караянчева

0
105

На пленарното заседание в четвъртък, 15 октомври, парламентът ще гласува проекторешението за прекратяване на председателските правомощия на Цвета Караянчева.

Под него стоят подписите на 96 депутати от „БСП за България“ и ДПС, поискали Караянчева да напусне председателския пост. Мотивите на двете партии се припокриват, но поводите да стартират процедурата бяха различни. За левицата това бе използването на физическа сила за извеждането на протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“, които преди около месец опитаха да се барикадират в едно от фоайетата в сградата на бившия Партиен дом. ДПС пък бяха недоволни от оставения без разглеждане техен сигнал за несъвместимост между член на избирателната комисия и заеманата от него длъжност.

Сред обвиненията, които опозицията отправи към Цвета Караянчева са непознаване на текстовете на конституцията, уронване на престижа на законодателната власт, както и изолиране на журналистите от депутатите в сградата на парламента.

За да мине проекторешението обаче, в зала то трябва да бъде подкрепено от повече от половината присъстващи депутати. Сметките показват, че мнозинството от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заедно с депутатите от обичайно подкрепящата ги партия „Воля“, имат общо 128 гласа. Не е ясно обаче колко от тях ще бъдат в пленарната зала по време на гласуването, както и колко от независимите народни представители ще подкрепят искането на БСП и ДПС. /БГНЕС

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук