Говорителят на мюфтийството рязък към Патриотите: Боравят опасно с езика на омразата!

0
1212

Първо искам да кажа, че господин Каракачанов си позволява да говори по теми, по които е некомпетентен. Радикализмът за съжаление се използва от нашите държавни мъже в лицето на Патриотичния фронт. Това заяви пред „Събуди се…“ говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Той допълни, че целта на подобна атака са самите мюсюлмани в България. „Къде е радикалният ислям в България? Многократно съм го казвал в медиите – в мюсюлманското изповедание има договор от 1998 г., според който ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават 10 и проповядват този ислям, който е традиционен и познат в нашите географски ширини… Нямаме точна бройка колко от имамите у нас са завършили в чужбина. Никой като завърши в чужбина не идва да си представи дипломата в Главно мюфтийство. При нас се представя дипломата тогава, когато се назначава някой на работа“, допълни Фаик.

Според него благодарение на превенцията на Главното мюфтийство не е позволено „радикално мислещи хора да навлизат в нашите среди“.

На въпрос дали главният мюфтия е член на „Мюсюлмански братя“, Фаик изригна: „Такива думи може да каже само един клоун. Главният мюфтия е доказал се мъж. Има образование и у нас, и в Турция“.

Запитан защо трите мюсюлмански училища у нас се финансират от Турция, Фаик отговори: „Много труден въпрос. Ние сме принудени да получаваме помощи отвън. Защото държавата – майка се е отрекла от рожбите си“.

„Ние приветстваме идеята за легализиране на Висшия ислямски институт, за финансиране на религиозните общности у нас. Но ние не поддържаме езика на омразата, който сеят Патриотите… Скоро от дирекция „Вероизповедания“ беше направен разчет, според който за цялостната поддръжка на мюсюлманските училища са необходими 10 милиона лева“, заяви Джелал Фаик.

„Никой от Патриотите не се е обадил – за мнение, за становище. Два пъти изпратихме покана за среща с премиера, обаче няма отговор. Това е неглижиране. Държавата не иска по никакъв начин да кореспондира с нас, защото това ще им създаде един вид обществено недоволство, ако коментират ситуацията с нас“, заяви говорителят на мюфтийството.

Той обаче не пожела да коментира дали партия ДОСТ има финансиране от Турция като се позова на това, че са религиозна институция, която не се меси в политиката.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук