Голямата картина в началото на 2016 г.

0
1053

В новата 2016 г. навлизаме, по най-лошия начин.

Войната върви. Най-вероятно това е поредната Голяма. И се случва тук и сега, само че по различен от предишните начини. И вече има колосално влияние върху живота на всички хора, техните надежди и планове.

6-1Страхът, последният акт от този спектакъл, бяха терористичните актове в Египет и Франция. Нищо ново. Страхът от терора и от мюсюлманските бежанци се превърна в ефективен механизъм за управление на политическите процеси с чиято помощ се манипулират европейците, които са превръщани в послушна биомаса. „Заради вашата сигурност, вие повече няма да имате свобода“.

Тероризмът е най-добрият приятел на диктатурите. В случая става дума за онова, за което отдавна предупреждаваме – изграждането на новия глобален фашизъм – неоглобофашизмът.

Започва строежът на европейския гулаг, с неговата френска зона, за която също е нужно „война с тероризма“. Президентът Оланд заяви, че страната се намира в състояние на война. След него това повтори бившият президент – Саркози, който добави, че тази война ще продължи дълго /което знаем и без него/ и е необходимо французите и въобще европейците да се приспособят към тази крайно драматична ситуация с механизмите за осигуряване на безопасността и външната политика. Разбира се, тук не става дума за външната политика и за прехода към активни военни действия в Сирия или за промяна на политиката по отношение на бежанците, а за вътрешно преустройство на режима към тоталитаризъм, който ще позволи ефективно да се въведе френското и европейско общество в системата на пълния контрол на населението, което е необходимо условие за създаването на така наречения нов световен ред.

Както винаги, когато става дума за събития от такъв мащаб, се задава простият въпрос qui prodest, т.е. кому е изгодно.

Светът е в клещите на огромна икономическа и социална криза, най-голямата в историята на човечеството, в рамките на най-порочната система – либералният капитализъм. Мощната криза прекроява и геополитическата карта на света и може да измете в океана лидерството на някои държави, начело със САЩ.

Но на върха няма камбана, т.е. няма да чуем звъна й когато борсите прехвърлят своя пик и започнат да се сриват в пропастта. Грохотът, който вече се носи около нас, сигнализира, че световната икономика пропада в тъмнината на руините.

Бурята е започнала, а заедно с нея и Голямата война. Мачтите на досегашния световен флагман САЩ се чупят и изгнилият корпус трещи. Удоволствието щеше да е пълно, ако и ние не бяхме на този кораб. Но световната политика е само израз на световната икономика, в която американците и „западняците“ въобще не искат да си загубят парите и на дневен ред идва ирационалната злоба и безумие. И продължават упорито да се трудят.

Но този път създават управляем и неуправляем хаос в света и въпреки че търпят поражение след поражение все още вярват в успеха. Но конфликтът в Украйна затихна. Путин изпрати руската авиация в бой, но не в Новорусия, а в Сирия. изненада ги, но не за дълго, защото нещата колкото повече се променят, толкова повече остават същите.

Ще припомним, че първата вълна на икономическото и финансово глобализиране премина над света в началото на ХХ век. Това беше безпрецедентно нарастване на износа на капитали от няколко империалистически държави – Англия, Франция, Белгия, Германия, САЩ, Холандия, към колониите и зависимите страни, в това число Русия и Китай.

Втората вълна на икономическото и финансово глобализиране беше отделена от първата от двете световни войни и започна след 80-те и 90-те години на ХХ век. Това се дължеше на краха на СССР и световната социалистическа система, което позволи на глобалния капитал да усвои, ограби и колонизира закритите за него дотогава икономически и геопространства.

Но днес втората вълна на глобализирането приключи и налягането в „котела“ на световния капитализъм нарасна. Основен признак за това стана забавянето, а след това и спирането на движението на капитали от зоната на „златния милиард“ към периферията и даже обръщането му в обратна посока, благодарение на бурния ръст преди всичко на Китай.

От обръщането на световните капиталови потоци е важно да се вижда гората зад дървото, т.е. тектоничните изменения в структурата на съвременния капитализъм и неговите неизбежни дългосрочни последствия.

Процесът на глобализирането завърши. Капиталът усвои и колонизира цялата планета. Лихвите на основните банки паднаха до нула и под нея. Когато финансовият капитал за първи път стигна до края на икономическото и териториално разделение на света налягането в „котела“ на капитализма скочи докрай и в резултат стана взрив за който говорим, че е нова Голяма война. Започна ново преразпределение на сферите на влияние, в което този път участват Китай и съвременна Русия. Европа вече е отписана.

Що се отнася до Китай, след чудовищната ядрена диверсия през август – септември срещу промишлеността му в Тянцзин и в други промишлени центрове и след серията от терористични актове срещу мирното население, икономиката му понесе огромни загуби. Само ядрената атака срещу Тянцзин, организирана от САЩ и Израел ,се изчислява на 120 млрд. долара и за възстановяване бяха хвърлени всички налични средства и резерви. Икономиката на Китай беше върната назад с 2-3 години. Атаката на САЩ срещу Китай беше чудовищна и нагла.

САЩ са на ръба на краха. Кризата всеки момент може да премине в остър стадий и да повтори септември 2008 г. Сега най-важното за САЩ е съдбата на зоната за свободна търговия САЩ – ЕС /ТТIP/. Дали ще успеят – много съмнително.

Вторият процес е също следствие на кризата. Сривът на финансовите пазари доведе до окончателното осъзнаване на факта, че световната банкова система без „държавната“ емисия на долара е банкрут. Но, тъй като отговорността този път е изцяло върху банкерите, тяхното единствено спасение е обявяване на глобален форс мажор. За такъв отдавна беше избрана Голямата война в Близкия Изток. Нищо ново. Не за първи път банкерите разпалват Голяма война, за да спасят кожите си. Но и тук, както и в Украйна, има проблем. За наистина голяма война е нужна наземна операция. За неин главен играч от много години готвеха Русия, но Путин не се хвана на маневрата и наземна операция едва ли ще има.

Взривиха и руски самолет, но и тук май не се получи.

САЩ са на съдбоносен кръстопът. Или да се спасява световната финансова система за сметка на ресурсите на САЩ, или да се спасява икономиката на САЩ за сметка на възможностите на световната финансова система. Но и двата варианта показват, че САЩ вече нямат сили да удържат световната ситуация.

Заради това на САЩ е абсолютно необходимо в ЕС да е тихо, да няма протести и да се строи гулаг, а на банкерите е нужен голям „бум-тряс“. Самите те не могат да го организират, но техните специални служби могат.

С една дума ситуацията за взрива е идеална.

На този фон напълно разбираема е острата съпротива на Китай, Русия и въобще на БРИКС. Войната е на живот и смърт. Засега се решава съдбата на долара. Ако той падне ще паднат САЩ, ще падне Западният проект, ще падне западната цивилизация. Ако те не паднат, трябва да паднат Русия, Китай, БРИКС – 6 милиарда от цялото човечество.

Това е голямата картина в началото на 2016 г. Останалото са подробности, които или я допълват, или я оспорват, но не дотолкова, че да я оборят.

Войната със сигурност ще стане много гореща в някакъв момент на 2016 г. В началото на 2016 г. можем само да си пожелаем – дано оцелеем.

Автор: Красимир Иванджийски
Източник: strogosekretno

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук