Горанов стартира сътрудничеството с ЕЦБ

0
11139

Правителството даде мандат на финансовия министър да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в МС. Той уточни, че молбата за сътрудничество е в съответствие с регламент 224 на ЕС относно функциите на ЕЦБ по отношение на надзора на банките в общността.

„Това формално решение от днес е в резултат на дългогодишна комуникация от страна на българските власти и страните от еврозоната, ЕК и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към еврозоната и на българския лев към механизма на ERM 2.“

Той припомни, че на 12 юли, когато правителството изпрати писмо за това как ние виждаме присъединяването на България към ERM 2, като предпоставка за влизането в еврозоната от страна на държавите членки на еврозоната и Дания, бе подкрепена позицията. Оттук занапред всички държави членки, които имат желание да се присъединят към еврозоната, трябва да установят близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на банковия надзор.

В резултат на тази молба тече проучване на ЕЦБ доколко нашето законодателство е адаптирано към надзорните решения на ЕЦБ.

Така ЕЦБ ще може да упражнява надзорни функции по отношение на банките, за които прецени.

Подобно проучване трае от 6 до 12 месеца.

Министър Горанов заяви, че това, което ще бъде изпратено днес, освен молба за сътрудничество е и проект на законодателство за нормативни промени.

В случай че ЕЦБ одобри осъществяване на близко сътрудничество, страните от еврозоната ще подкрепят присъединяването на българския лев към ERM 2, което е до голяма степен извървяване на пътя към еврозоната.

Единственият естествен изход от системата на паричен съвет е влизането в еврозоната.

Изговориха се много различни спекулации и теми, но нашите европейски партньори заявиха, това е най-доброто, което могат да ни предложат, ако искаме да се присъединим към най-богатия клуб в света„, заяви още Горанов.

„Ако можем да говорим за партньорско отношение с държавите от еврозоната, ние се разбрахме, че България ще влезе в близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на банковия надзор и в ERM 2 едновременно. Това се очаква да случи, ако успеем да приключим поетите от нас ангажименти в средата на следващата година“, заяви още финансовият министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук