Гореща бежанска точка „светна“ само на 45 км от границата ни!

0
1364

Гореща точка „светна” само на 45 километра от българо-гръцката граница, най-новият „HotSpot” функционира от 6 дни край град Драма, отстоящ на 65 км. от град Гоце Делчев, в него са настанени около 750 мигранти от Сирия и Ирак. И драмската точка не е единствената в Северна Гърция, и както е тръгнало, един ден мигрантите, след като Република Македония им „хлопна кепенците”, ще цъфнат на българската граница.

Ние обаче сме подготвени, направихме им показно учение как ги спираме с щитове и голи ръце на граничен пункт Кулата-Промахон. Видяха го и премиерът Борисов, и вътрешната министърка Бъчварова.

Толкова за това колко сме подготвени, важното е какво мислят хората оттатък граничен пункт Ексохи-Илинден край Гоце Делчев. Село Садово, община Хаджидимово е на 5 километра след гръцката граница, пътят от граничния пункт за Гоце Делчев минава през него. Пред заведение висят двама жители на Садово. Питаме ги какво мислят за бежанците и дали ще имат късмета да ги видят на родна българска земя.

„Каналджиите действат, но тук им идва далече, няма как да дойдат, но ако все пак дойдат, ще се притесним. Да са един-двама – лесно, ама ако са повече, чужденци са все пак, знаеш ли им акълът какъв им е”, обясняват един през друг двамата жители на Садово.

„Преди 10-на дни се появиха двама в съседното село Копривлен, не знаем откъде са дошли”, казва единият. „Дано не дойдат като в Македония 10 хиляди, те тогава ще е лошо”, допълва вторият.

„Щом на Драма има лагер, значи може да тръгнат насам, но няма страшно, ще ги изгоним с лопатите и пушките”, шегуват се двамата. Те са категорични, че границите вече не се пазят като едно време, когато имаше кльон по браздата с Гърция.

„Дано не дойдат, че стане ли това, пак тупурдия някаква ще стане”, обяснява жителка на селото пред дома си.

„С една дума, няма да ни е приятно, ако дойдат бежанци, щото ние и без това сме зле, дойдат ли ще стане още по-зле”, категорична е втора жена.

„При нас вече има бежанци, долу в Копривлен има двама, вече две седмици са тук, но не казват кой ги е прекарал”, обясняват момичета, чакащи на автобусната спирка в Садово. „Щом има вече двама, още ще дойдат”, заключават те.

В „хот-спота” в Драма има около 750 бежанци, според гръцките медии са транспортирани до града на 45 км. от българската граница от пристанището в Кавала. Те са сирийци и иракчани, първата група от 350 пристига на 10 март, а два дни по-късно още 370. Настанени са в ремонтиран тютюнев склад в индустриалната част на Драма, от там до ГКПП „Илинден” разстоянието е 43 км.

В караулката пред „горещата точка” има 3 полицаи, по двора на склада шетат мигрантите, сред които и много деца. След щателна проверка, записване на данните от личната карта и обаждане до полицията в Драма, постовите ни обясняват, че нямаме право да влизаме вътре в лагера, а отвън през оградата не бива пък да снимаме деца и лицата на бежанците. Те се разхождат или седят на пейките до оградата, по която съхнат изпраните им дрехи. Посещават лагера и се запознават с условията дори и двама свещеници. Някои от бежанците напускат лагера, отправят се по пътя към Драма, намиращ се на 5 км. от лагера. Две деца, момчета, си играят на зелената трева извън оградата на „горещата точка”.

Горещи точки, така наречените „Hot spot”-и, никнат в Северна Гърция в близост до българската граница. Това едва ли е случайно след обявения край на „Балканския маршрут” на мигрантите, тръгващ от градчето /Сухово/ Идомени на гръцко-македонската граница. В Сухово има между 12 и 14 000 мигранти, които вече не се пропускат да влязат в Македония.

На няколко пъти през последните дни европейски политици и анализатори предупреждават, че следващият маршрут на мигрантите е през България.

Край Кукуш и Драма пристигат всеки ден мигранти, превозени организирано от гръцките острови до пристанищата в Пирея, Солун и Кавала. В лагерите край Кукуш има 3540 души, в селцето Поликастро преди Сухово има около 3440, а в квартал Диавата на Солун-над 2000.

Да не забравяме, че от Кукуш Кулата е само на 90 километра. Струпването на мигранти в лагер край Кукуш по принцип е странно. Освен, ако не се превърне като основен за направлението към България, до границата ни автобус би транспортирал мигрантите за час.

Струпването на сирийци и иракчани само на 65 км. от град Гоце Делчев, в Солун и Кукуш, на 90 км от ГКПП Кулата, дано не показва на къде ще се отравят съвсем скоро. Преди 2 дни австрийският канцлер Вернер Файман призова за затваряне на всички алтернативни маршрути за мигранти и бежанци, включително и тези минаващи през територията на България и Италия.

„Ако не направим това този месец, през лятото Европа отново ще бъде изправена пред „напълно непреодолима задача“, каза Файман.

Със затварянето преди седмица на Балканския маршрут бумерангът се върна в Гърция, превръщайки я в бежански лагер. Всички предупреждават, че на елините не може да се вярва, дано не се окажат прави, защото вместо да върнат на Турция влезлите от там мигранти, да не ни ги харижат на нас… а както знаем гърците имат опит в раздаването на листовки на арабски език, в които дават напътствия как да се щурмуват незаконно чужди граници.

Източник: БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук