Гореща тема! Антибиотици при грип – за и против

0
1548

Антибиотиците не помагат при грип, а само вредят. Това каза в „Денят започва“ по БНТ главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Лекарите вече изписват антибиотик, само ако са сигурни, че има бактериална инфекция или ако състоянието на пациента е усложнено от други заболявания. За съжаление обаче колегите в аптеките продължават да ги дават без рецепти. Те не помагат на болния, а дори може да му се навреди, защото предизвикат дисбактериоза, т.е. прибавят се стомашно-чревни проблеми. Така се селектират резидентни щамове“, заяви д-р Кунчев. Колкото по-голям антибиотичен натиск оказваме на микроорганизмовия свят, толкова той се приучава да ги използва дори за храна, създава различни защитни механизми и ние се срещаме с този ефект на тотално резистентни бактерии, обясни той.

Според него, приемането на укрепващи чайове е добро, но това са симптоматични лекарства. Те не влияят на грипния вирус, а облекчават симптомите.

„Бъдете отговорни за здравето си. Не ходете болни на работа, за да предпазвате колегите си! В интерес на всички е да не водите децата си на училище или на детска градина, ако са болни!“, каза още д-р Ангел Кунчев./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук