ГОРЕЩА ТЕМА: Шефът на БАБХ Христо Даскалов лично разпореждал тирове да се пропускат през „Капитан Андреево“ без проверка и да им се издават документи със задна дата (ДОКУМЕНТ)

0
221

Ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) лично разпореждало на своите служители на границата да пускат тирове без преминаване през фитосанитарен контрол. Това твърди сайтът Флашнюз, като се позовава на свои източници от ведомството.
Припомняме, че вчера гръмна нов скандал на „Капитан Андреево“, след като стана ясно, че тир с фалшиви документи е достигнал до Германия. Камионът е влязъл в България от Турция на 22 май и вече е стигнал до Германия. В същото време обаче официално от 20 май целият фитосанитарен контрол по вноса на растения от Турция към България се пое от БАБХ, след като договорът на частната лаборатория „Евролаб 2011“ беше прекратен.

В момента течдеаптраов(ДерОкКаУ, кМояЕтНоТт)рябва да установи кой и как по-точно е
издал документа за конкретния камион, след като германските власти са отправили запитване към българските такива.

Според източници от БАБХ схемата с издаване на фалшиви документи се практикува отдавана. Подобни документи са издавани и преди, основно чрез устни разпореждания директно от началството. Тези действия се извършват със знанието и с благословията на БАБХ, без значение кой стопанисва лабораторията. Когато на границата се струпат голямо количество тирове, които подлежат на подобен контрол и има затруднения при взимането на проби, лично проф. Даскалов се обажда и казва да пропускат возилата без съответната проверка.

Ако при някой от превозите се случи да поискат такъв документ, то той се издава със задна дата, за да може продукцията да бъде обмитена.
В БАБХ обаче има и съвестни служители, които отказват да извършват подобни процедури без писмено нареждане. Източници от агенцията разпространяват именно една от писмените заповеди, според която началник на отдел от Агенцията разпорежда да бъде издаден документ със задна дата на камион, който вече е преминал през границата, без да бъде проверен в действителност. Тези неща не се случват без знанието на директора, твърдят запознати.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук