Готвят гол бунт за спасяване на басейна на народа във Варна

0
1272

Стотици варненци – голи и по бански, готвят протест в защита на басейна на народа до морето по крайбрежната алея, популярен още като “Топлата вода”. Някои го наричат и Гьола. В него повече от 50 г. насам тече в изобилие гореща минерална вода от близкия сондаж и на воля се къпят млади и стари, болни и здрави – денонощно и по всяко време на годината, без вход и надзор. В края на миналата година имаше обаче смъртен случай с младеж след алкохолен запой, а преди това и други удавания.

Ще се вдигнем до един, ако пратят багерите да го разрушат, заканиха се вчера къпещите мъже в него. Те дори организирали свой инициативен комитет начело с българин и руснак.

Заплахата за събарянето му дойде след среща при областния управител на Варна Стоян Пасев на РЗИ, РИОСВ, Басейновата дирекция и общината преди старта на летния сезон. Тя е била предизвикана от множество сигнали в полицията за инциденти, сбивания, кражби, опити за изнасилвания, обясни  Пасев. Проблемът е голям заради замърсяването на морето, разнасянето на зарази, няма санитарен контрол, водата не се хлорира, а и гледката е повече от грозна.

“Рано сутринта видях поне десетина старци да се бръснат в басейна”, сподели впечатленията си областният управител, който ходил на място там.

Проверките установили, че басейнът на брега е нелегален. Има и предписание от РИОСВ за замърсяване на морето, където изтича минералната вода.

След 25 март ще има решение на проблема, увери областният управител. Според него, ако се затвори, ще има голяма съпротива. Затова е най-добре да се направи обществена къпалня, която да има стопанин, но тогава ще скочат и срещу билетче от 1 лев.

Според градската легенда минералният каптаж до морето е бликнал в средата на миналия век, а басейнът е бил изграден при управлението на бившия кмет Кирил Йорданов от щедро дарение на американец, който се отървал от стар артрит след къпане с лечебната вода./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук