Гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ стана училище на 2021 година в България

0
1251

Това бе обявено на специална церемония в София на която Елка Божикова – директор на елитното училище получи приза, заслужен в конкуренцията на учебни заведения от различни краища на страната

Годишната награда за образование на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България имат за цел да оценят, насърчат и отбележат върховите постижения в образователния сектор в България. Наградата е предназначена да отличи най-забележителното учебно заведение за дадения период. Това е начин на работещите в системата на образованието да получат заслужено признание за постигнатото в различните аспекти на тяхната работа.

За да се пребори за наградата ПМГ „Яне Сандаски“ отговаряше в най-голяма пълнота на критериите за оценка – постоянно високи стандарти на преподаване и учене, академични и други постижения през учебната 2020 година, строго професионално обучение за подобряване процеса на преподаване и на учебните програми. Освен това се изисква от кандидатите за приза за най-добро училище за дадена година да имат силна комуникация с ученици, родители, учители и общността, ефективно управление на съоръженията, финансите и човешките ресурси, демонстриран ангажимент към иновациите и непрекъснато усъвършенстване.

Оценяването пък бе възложено на авторитетно жури, в чийто състав бе един от най-често заснеманите напоследък дейци на средното образование в България – Асен Александров, директор на 51. СУ  “Елисавета Багряна” в гр. София. Специалистът, който е заместник-председател на Комисията за иновативни училища в МОН, както и председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България. Освен него номинациите на училищата оценяваше още иизвестният роден журналист – Георги Тоишев, известен повече като „Другата България“. Завършилият журналистика в САЩ в гилдията, известен с факта, че е заснел е интервюта с много популярни световни звезди на киното и музиката, като Никол Кидман, Моника Белучи, Шарл Азнавур. Искра Георгиева – старши учител по математика и информационни технологии с над 20 години опит в професията. През 2021 г. е част от екипа на училището, спечелил първа награда в раздел „Добри практики“, категория „Извънкласни дейности – 1.-12. клас“, с проекта „Предай нататък – за по-добро зелено бъдеще“ в международния конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности – за  устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците“, под патронажа на МОН.

Мениджърът в Телелинк Бизнес Сървисис – най-големият интегратор на образователна инфраструктура в България. Преди да се присъедини към Телелинк, близо 10 години е програмен директор „Добро образование и работни умения“ във Фондация „Америка за България“, където управлява значително портфолио от инвестиции, насочени към повишаване качеството на преподаване, иновации, предприемачество, технологии и STEM умения. Член е на комисията за иновации към МОН. Представител за България на финландската организация за образователни иновации HundrEd.

„За ПМГ „Яне Сандански“ това е чест и задължение. Чест, защото е висока оценка за това, което целият колектив, учениците и всички, отдадени на каузата на нашето училище вършат. За всичко, което е свършено до момента в продължение на едни многогодишни традиции за предоставяне на качествено образование. Задължение, защото ни задължава да продължаваме да работим още по-усилено и целеустремено. Да се стремим към надграждане на вече постигането и да търсим нови предизвикателства и покоряването на нови върхове всеки час, всеки ден. Защото образованието има жизненоважна роля за подкрепата и развитието на общностите. Качественото образование е онова, което променя съдби и трансформира обществото. Настоящите награди са израз на признанието на този важен принос на образованието за обществения живот, за това, че имаме своето място като училище, като институция в нашия град, областта и България,“ коментира след награждаването директорът на ПМГ „Яне Сандански“ Елка Божикова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук