Граждански натиск трябва, за да се реши проблемът с двойния стандарт при храните

0
3872

Проблемът с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск и обединение на всички институции у нас и в ЕС. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНТ.

Припомняме, еврокомисарят Вера Йоурова увери, че до края на годината ще бъде въведена забрана за двойния стандарт на храните, произвеждани за различните държави в ЕС.

„Многобройните изследвания, които се правят и в България, и в други европейски страни от различни институции, включително и омбудсмана, имахме собствено изследване, показват нещо, което българите много добре знаят. А именно – стоки с една и съща марка, под един и същи бранд в една и съща опаковка се продават с различни съставки и с различен вкус“, обясни Манолова. Тя намира това за недопустимо.

По думите й в Европа, където свободното движение на граждани, стоки и капитали е базисна ценност, на практика се оказва, че хората си купуват едни и същи продукти с различно съдържание в зависимост от това дали са в собствената си страна или пътуват из съюза.

Омбудсманът даде за пример как български майки поръчват от зад граница, от други европейски страни адаптирани млека, детски пюрета и бебешка козметика. Те предпочитат това, вместо да ги купят от кварталния магазин, където са с различно съдържание. Манолова намира подобна ситуация за абсурдна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук