Григор отново преклони глава пред Федерер

0
727

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия в третия кръг. В третия мач от дневната сесия на „Род Лейвър Арина“ поставеният под номер 27 Димитров търсеше първа победа в кариерата си срещу големия шампион Роджър Федерер, но загуби от световния №3 с 4:6, 6:3, 1:6, 4:6. Носителят на рекордните 17 титли от „Големия шлем“ и 4-кратен шампион в Мелбърн Федерер вече има 5 победи от 5 мача дотук с Григор, а българинът за втори път взе сет на 34-годишния швейцарец, след като го направи по-рано през годината, на 1/4-финалите на турнира в Бризбън.

Григор направи някои непредизвикани грешки в откриващото си подаване в мача, в което се стигна до 40:40, но българинът не допусна по-сериозно усложняване на гейма и го спечели. Организаторите малко изненадващо решиха мачът да започне при отворен покрив, но заваля дъжд. Това прекъсна за кратко двубоя, който продължи при затворен покрив след първия гейм в срещата.

След подновяването на играта Федерер допусна две поредни непредизвикани грешки и резултатът стана 15:30 в първия сервис-гейм на швейцареца в срещата, но Димитров „върна жеста“ с бекхенд по правата в мрежата за 30:30. Федерер взе следващите две точки с помощта на хубави сервиси и резултатът бе изравнен – 1:1. При 30:40 във второто си подаване Григор трябваше да отразява брейкпойнт и го стори с мощен сервис. Димитров удържа подаването си без повече трудности и излезе напред в резултата – 2:1.

При 3:3 и 15:15 топката леко, но коварно закачи мрежата след минаващ ударна Федерер и Григор не успя да играе воле на мрежата – 15:30. Страхотен уинър по правата от бекхенд на Федерер след това донесе на швейцареца две поредни точки за пробив при 15:40. При следващата точка Федерер веднага атакува втория сервис на Григор и излезе на мрежата, Димитров изкара топката в аут и пробивът бе факт – 4:3. Федерер с лекота затвърди пробива и се доближи на гейм от спечелването на първия сет при 5:3. Григор бе на ръба на загубата на сета при 0:40 в деветия гейм, но с 5 поредни точки спаси подаването си и принуди Федерер да сервира за първата част. Форхенд в мрежата на Федерер донесе първата точка за пробив в мача за Григор при 30:40, но с блестящ сервис швейцарецът отрази брейкпойнта, а после взе и следващите две точки и поведе с 1:0 сета.

Димитров спечели без сериозни трудности първия си сервис-гейм във втория сет, а след това създаде проблеми на Федерер в подаването на швейцареца и дори стигна до брейкпойнт, но Роджър все пак се измъкна – 1:1. Григор взе следващото си подаване, а след това показа блестяща игра в четвъртия гейм. Стабилна игра, уинър с бекхенд по правата за 0:30 и пробив на нула за българина след форхенд в аут на Федерер при 0:40. Григор бе изправен пред мигновено връщане на пробива, но при 30:40 направи превъзходна атака и с отлично воле на мрежата отрази брейкпойнта. Хасковлията издържа, пребори се за подаването си и поведе с 4:1. Малко след това Григор бе на косъм от загубата на седмия гейм, в който сервираше, но Федерер изглеждаше нервен в тези минути и допускаше грешки, а Димитров запази спокойствие и се измъкна от 15:40 – 5:2. Федерер намали изоставането си в резултата на 3:5 с гейм на нула, но грешките на швейцареца продължаваха. Григор просто бе по-стабилният тенисист на корта в този момент и с гейм на 15 затоври втория сет.

Третият сет обаче започна лошо за Димитров. Българинът трябваше да се спасява от 0:40 в първия си сервис-гейм в тази част и успя да отрази само първия брейкпойнт. Грешките на българина зачестиха, а швейцарецът определено повиши нивото на играта си с гейм на 15 Роджър затвърди пробива, повеждайки с 3:0. Димитров спря серията на противника си с гейм на 15, но четирикратният шампион не даде точка на българина в следващото си подаване и поведе с 4:1 в резултата. Хасковлията бе доста колеблив и Федерер проби отново в шестия гейм, след което затвори третата част със своя сервис, въпреки че трябваше да се измъква от 15:40 – 6:1.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук