Грижа за кожата през зимата

0
821

Според проучвания суха кожа на лицето имат 36 % от жените, а суха кожа на тялото – над 70 на сто. Процентите се повишават внушително през есента и зимата и намаляват през пролетта и лятото. Причините са, разбира се, атмосферните влияния. Когато температурите се понижат и влажността на въздуха падне под 60 %, природата започва да краде влага от вашата кожа.

Кожата реагира особено чувствително на студа и вятъра. Последствията са най-видими върху лицето и ръцете, които са най-слабо защитени. Кожата изпръхва, а устните се напукват. Кожата се изсушава заради ниското производство на липиди, което пък е резултат от по-слабата циркулация на кръвта през зимата. През този сезон организмът страда от липса на витимани, което също е пагубно за тонуса на лицето и тялото.

Какво да направим?

Преди студът да е съсипал лицето или ръцете, трябва да сте въоръжени с подходяща козметика. Добрите козметични брандове имат специални серии за зимата, съобразени с уврежданията на кожата през този сезон. Предлагаме ви една изпитана рецепта за употреба на зимна козметика.
Преди да е паднал първият сняг, трябва да се заредите с тоалетно мляко или кремообразен почистващ лосион. Тези продукти са най-подходящи за зимата, защото не изсушават кожата, а напротив – снабдяват я с необходимата влажност. Забравете сапуните и лосионите на спиртна основа. Дори да имате мазна кожа, по-добре мицеларен разтвор за почистване, а след него изплакнете задължително лицето с вода. Пилингът и ексфолирането са задължителни процедури. С тях ще премахнете мъртвия слой клетки, ще обновите кожата и ще повишите кръвообращението и съответно захранването на повърхностния слой с кислород.

Нахрани кожата!

През зимата е добре да редувате или напълно да замените кремове с овлажняващ ефект с подхранващи кремове, които съдържат повече витамини и масла. Препоръчваме кремовете със съдържание на колаген, екстракт от ший, пчелен восък и растителни масла. Избягвайте по-евтините варианти с минерални масла, а също и мазилата с триетаноламин, които запушват порите. Колкото по-суха е кожата, толкова по-мазен крем иска.

Витаминна атака

Зачервяванията по бузите през зимата, които са причинени от времето, а не от трайна розоцея, не са опасни и преминават, но можете да си ги спестите, ако взимате витамини А, С и Е. Купувайте козметични продукти, които са богати на тях. Те предпазват и от слънчевите лъчи, които не са по-малко опасни през зимата, отколкото през лятото.

Единствената защита на ръцете и тялото от студа са кремовете, но лицето има още един съюзник – фон дьо тен. Неписано правило е, че добрият фон дьо тен не само изравнява тена и разкрасява, но също и пази от вредните влияния на времето и от замърсяванията. Добре е обаче вашият фон дьо тен да съдържа овлажнители и витамини, за да не изсушава допълнително кожата. Нанасяйте го сутрин върху добре попилия крем за лице, без да прекалявате. Вечер задължително свалете фон дьо тена от лицето си с почистващ лосион и отново нанесете крем.

Важно е да не използвате пудра през зимата, защото тя допълнително изсушава кожата. Ако искате да избегнете блясъка на кожата, използвайте продукт 2 в 1 – фон дьо тен с пудра, комбинирани с овлажнителни съставки.

Правилото „Всичко в 3 минути“

След баня имате точно 3 минути да нанесете овлажняващ лосион и подхранващ крем. Водата, навлязла в порите, се изпарява след третата минута, а сухият въздух в затворените помещения допълнително дехидратира кожата. Някои козметици съветват да не подсушавате тялото с кърпа, а да нанесете продуктите върху влажната още кожа./Бинар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук