Гръмовен скандал в Атина: Българка от МВФ замесена в таен план за фалит Гърция

0
1418

„Уикилийкс“ публикува стенограма от телефонни разговори, гръцките влласти искат обяснение

„Wikileaks“ публикува документ, който представлява стенограма на телефонна конференция от 19 март между шефа на МВФ за Европа Пол Томсън и шефа на мисията на МВФ в Гърция румънката Делия Велкулеску. В разговора е замесена и българката Ива Петрова, която е старши икономист на мисията на МВФ за Гърция.

В разговора двамата обсъждат стратегията в преговорите, в които спорни теми остават пенсионната реформа и реформирането на данъчната система, въпреки че МВФ все още не е дал одобрението си за последния помощен план за Атина, съобщава изданието „Български новини“ под заглавие: „БОМБА! Разкрития в „Уикилийкс“ между представители на МВФ за фалит на Гърция“.

Критикувайки бавния темп на преговорите и разликите между икономическите прогнози на европейците и МВФ относно Гърция, Томсън пита: „Какво ще предизвика вземането на решение? В миналото сме взимали такова решение само веднъж и то беше, когато гърците страдаха от сериозен недостиг на пари и щяха да изпаднат в неплатежоспособност. Вероятно това ще се случи отново и ще продължи до юли, тъй като европейците няма да искат да преговарят в месеца преди референдума за европейското членство на Великобритания“, казва той. „Съгласна съм, че ни трябва някакво събитие, но не знам какво трябва да бъде“, отговаря Велкулеску.

„Интересното е, че Гърция всъщност се огъва…те се огъват по реформата на данък общ доход, както и по двата проблема – данъчните кредити и допълнителните пенсии„, допълва румънката от МВФ. Томпсън обаче е на мнение, че Гърция изобщо няма „намерение и не се доближава до това да приеме нашите становища„. Велкулеску продължава: „Ако има достатъчен натиск върху гръцкото правителство, тогава ще се доближат…Но нямат достатъчно стимул за това, пък и знаят, че Евромисията е склонна на компромиси, така че в това е проблемът„. Според публикациите, излиза, че МВФ планира да бъде обявено, че Германия ще се откаже от тройката (съставена от МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка), ако МВФ и Европейската комисия не успеят да постигнат споразумение за гръцкия дълг.

Представителите на МВФ казват, че е необходима заплаха от непосредствена финансова катастрофа, за да принудят да се приемат техните „мерки“, като например намаляване на гръцките пенсии и условията на труд и че референдумът във Великобритания на 23 юни ще парализира Европейския съюз в критична. WikiLeaks твърди, че Велкулеску разкрива, че е стратегически въпрос, дали МВФ трябва да публикува своя актуализиран доклад за кризата.

След избухналият скандал Гърция поиска обяснения от МВФ след публикувания в сайта „Wikileaks“ документ относно преговорите между Атина и кредиторите й, в който представителите на МВФ говорят за евентуален фалит на страната. „Гръцкото правителство очаква обяснения от МВФ и иска да знае дали опитите за постигане на условия за обявяването на фалита на Гърция е официалната позиция на фонда“, заяви говорителят на гръцкия кабинет. Премиерът Алексис Ципрас свика спешно заседание на кабинета, за да бъде съгласувана обща твърда позиция на страната след разкритията за тайния документ./БЛИЦ

Пълният текст на документа:

https://wikileaks.org/imf-internal-20160319/transcript/IMF%20Anticipates%20Greek%20Disaster.pdf

Четете още:

https://wikileaks.org/imf-internal-20160319/transcript/IMF%20Anticipates%20Greek%20Disaster.pdf

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук