Гърция дава по €200 за гориво

0
138

Гърция ще субсидира зареждането на автомобилите с гориво като част от мерките за подпомагане на потребителите, съобщава телевизия „Скай“.

Премиерът Кириакос Мицотакис вчера обяви серия от мерки на обща стойност 1,1 милиарда евро.

Според разяснения на министъра на финансите Христос Стайкирас държавата субсидира литър бензин с 22 евроцента. Мярката важи за зареждане на до 60 литра месечно и ще се прилага за период от три месеца.

Право да се възползват от субсидията имат физически лица, сред които и такива, упражняващи свободни професии. Субсидията ще е в размер на 30-40 евро и ще обхваща както бензина, така и газа.

За целта ще бъдат раздадени специални карти, които ще се ползват на бензиностанциите. Право да ползват субсидията имат физически лица, подлежащи на данъчно облагане в Гърция, с деклариран годишен доход до 30 хиляди евро.

Официалните данни показват, че такъв доход са декларирали три милиона физически лица. Правителството е разчело, че за реализиране на мярката ще бъдат изхарчени 130 милиона евро.

Правителството предвижда продължаване и увеличаване на размера на субсидирането на сметките за ток както за домакинствата, така и за компаниите. Изчисленията сочат, че финансовата помощ за сметките за ток и природен газ през април ще възлиза на 636 милиона евро.

Увеличава се размерът на помощите за  отглеждане на деца, право на която имат 625 хиляди души. За това перо са предвидени 97,5 милиона евро. Възрастните хора с ниски пенсии – около 676 735, ще получат по 200 евро. За това правителството отделя 135 милиона евро.

Мерките целят подпомагането на 3,2 милиона уязвими граждани, но и домакинства с доходи до 30 хиляди евро на година, посочва телевизията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук