четвъртък, март 28, 2024
Google search engine
дом Темата Гяуров: Целта на посещението на Лойд Остин е да види кой от...

Гяуров: Целта на посещението на Лойд Остин е да види кой от какво има нужда

0
152

Това каза в студиото на “Събуди се” Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба

“Вероятно целите на посещението на Лойд Остин са много. От една страна – изслушване на мненията на партньорите от НАТО. От друга- проверка на ситуацията на място. И, може би, прекият разговор, за да се види кой от какво има нужда. Това каза в студиото на “Събуди се” Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба и експерт по международни отношения.

“Украйна има нужда от всякаква помощ. Не само от хуманитарна, а и от военна. Отделен е въпросът кой е склонен да й я предостави, защото виждам, че България не е, навярно и от икономическа сигурност”, каза Гяуров.

Той заяви, че не е съгласен с твърдението на президента, че ако България предостави военна техника – войната ще започне и у нас.  “Смятам, че това е повтаряне на една от руските опорки, които целят всяване на страх сред европейските държави. Това нито формално, нито юридически би могло да бъде вярно”.

По думите му, ако България достави тежко въоръжение – “проблемите ще са съвсем други”.

“Няма как да предоставим ракетите С-300. Те са изключително важни за нашата противовъздушна отбрана. Освен тях ние произвеждаме и много други средства, които в тази ситуация са най-ефикасни за Украйна. Дори да предоставим тези огромни ракети, не мога да си представя и как ще бъдат транспортирани до Украйна и дали няма да бъдат обстреляни”, обясни Гяуров и допълни, че “същото важи и за Миг-овете”.

Според него това е “една ексцентрична тези, която е неприложима. Най-удачно е да предоставим това, което произвеждаме, като например ръчно преносимите комплекси “Стрела” и “Игла””, предложи бившият директор на Националната разузнавателна служба.

nova.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук