Даниела Машева: Процедурата за нов главен прокурор е прозрачна

0
2728

Процедурата по назначение на нов главен прокурор е прозрачна, обяви Даниела Машева от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пред БНТ. И отрече да има кадруване на тъмно.

Предстои следващата сряда да бъде разгледан докладът на Комисия по атестиране и конкурсите относно притежаваните от Иван Гешев професионални качества. Този доклад е бил приет единодушно от комисията на 16 септември. Предстои внасянето му заедно с доклада на Етичната комисия. На заседанието ще бъде разгледано и искането на Лозан Панов за допълнителна информация и искането му за разглеждане на актове по същество, обясни Машева.

„До тук актуалната атестация за г-н Гешев показва, че той има максимална оценка, поставена за своята работа, която е много добра. Поради това, Комисия по атестиране и конкурсите счита, че към настоящия етап не са на лице основания за преразглеждане на този доклад“, добави тя. По нейни думи те не могат и нямат право да преразглеждат оценката, така че не може да се разглеждат и актовете на Гешев по същество.

Правилата за избор на нов главен прокурор предизвикаха полемика. Обществото попита защо само прокурорската колегия има право да предлага кандидат за главен прокурор. „С измененията, които бяха направени през 2016 година в Конституцията и в Закона за съдебната власт това е единствено само в правомощията на прокурорската колегия“, обясни Машева.

big5.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук