Данните на 35 хил. българи във „Фейсбук” са засегнати от изтичането на лични данни

0
6024

35 хиляди българи са сред милионите потребители на социалната мрежа „Фейсбук”, засегнати от изтичането на лични данни към скандалната компания „Кеймбридж аналитика”, потвърдиха от социалната мрежа.

Междувременно „Фейсбук” започна да уведомява засегнатите, а изпълнителният директор Марк Зукърбърг ще бъде изслушан в американския Конгрес във Вашингтон.

Изслушването му ще бъде в 21 ч. българско време.

Западните медии определят това като най-големият тест за Зукърбърг. Часове по-рано собственикът на социалната мрежа се срещна поотделно с няколко сенатори. Сред тях е и демократът от Флорида Бил Нелсън, който настоява за правна регулация на социалната мрежа.

В писмено изявление Зукърбърг вече се извини, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати скандала, засегнал 86 млн. потребители по цял свят. Въпреки това мнозина закриха профилите си в знак на протест.

В същото време от социалната мрежа пуснаха инструмент, с който се проверява дали лични данни в мрежата са били употребени от „Кеймбридж аналитика”. С него става ясно и дали в листата с приятели има такива, чиито данни са били събирани от компанията.

/бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук