ДАНС с поръчков доклад за Москов и ваксините

0
1359

ДАНС сътвори поръчков доклад за здравния министър Петър Москов и турските ваксини „Еувакс“ и „Пентаксим“, установи проверка на Фрог нюз от документа. С него родното ФБР се опитва да отърве любимеца на премиера Бойко Борисов от отговорност, че у нас са внесени и използвани неразрешени ваксини върху деца.

Най-куриозното е, че в осем точки старши агент на ДАНС, с чието име редакцията разполага, описва най-подробно нарушенията на закона във връзка с ваксините, но накрая обобщава, че няма нарушения на закона. Манипулацията е повече от очевидна, но на този етап не е ясно кой е поръчал въпросният доклад да изглежда тотално нелогичен, както и дали името на служителя не е използвано, за да се скалъпи документа.  По закон ДАНС е на пряко подчинение на премиера и той би трябвало да вземе светкавично отношение. Предлагаме на вниманието ви три от изводите, написани едно към едно, както и окончателното становище на родното ФБР:

„2. Ваксините „Пентаксим“ и „Еувакс Б“ не са разрешени за употреба в страната и са получени извън предвидения ЗЛПХМ. /Закон за лекарствените продукти в хуманитарната медицина/
3. Ваксината „Пентаксим“ за деца, произведена в „Мефар“ A.S.P.Турция не е разрешена за употреба на територията на страната съответно не е включена в Имунизационния календар на Р. България, но вече е използвана за нуждите на последния.
4. Ваксината „Еувакс Б“педиатрична, произведена от LG Saiences-Южна Корея, съдържаща теомерсал в еднодозова опаковка в противоречие с изискванията на Европейската фармакопея, не е разрешена за употреба на територията страната и съответно не е включена в Имунизационния календар на Р. България. Същата не е използвана за нуждите на последния. Към момента се търсят възможности за законовото използване на ваксината на територията на страната, извън обхвата на Имунизационния календар, което се явява нарушение на междуправителственото законодателство.
5. Министъра на здравеопазването не е използвал предвидената възможност на чл.5 от Наредба 15/12.05.2005 г.,-със своя заповед да извърши промяна на Имунизационния календар на Р. България за лекарствените продукти, неразрешени за употреба в страната.
В резултат на извършената дейност по проверката пр.пр.№9537/2015 г. на ВКП и постъпилият сигнал в ДАНС, не може да бъде направена констатация за незаконосъобразни практики и действия, извършени от длъжностни лица и служители на МЗ…“.

Изводите на ДАНС потвърждават на 100 % разследванията на Фрог нюз и на журналистката Валя Ахчиева от предаването „Открито“ за двете ваксини, получени от Турция. ВКП беше сезирана за тях от две места-от Ахчиева, след като втората част на предаването беше спряна от излъчване по БНТ и от ВАП, по сигнал на екипа ни. Материалите бяха обединени, а държавното обвинение възложи на ДАНС проверката. Твърде любопитно е, че тя не е извършена от специализираната дирекция по въпросите на здравеопазването в ДАНС, а от съвсем друга. От тук насетне ВКП трябва да реши дали изводите на контраразузнаването са обективни при това разминаване или ще продължи да търси кой е виновен за грандиозния гаф с ваксините „Пентаксим“ и „Еувакс“.  Припомняме, че ВАП поиска от здравното ведомство да спре незабавно използването на двете ваксини.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук