Да, България налази КТБ, адвокатства на Василев

0
1484
Първата задача, с която се захвана прясно регистрираната партия на олигархията „Да, България“, очаквано беше защита на интересите на банкера беглец Цветан Василев в източената от него Корпоративна търговска банка, пише днес „Телеграф”.

Станалата известна като „Дай, България“ получи светкавична регистрация в Софийския градски съд благодарение на факта, че съдебната система беше превзета от присъдружното на формацията грантаджийско съдийско лоби около Лозан Панов, Калоян Топалов и Методи Лалов. Ден след като получи VIP обслужване в подчинения на Топалов СГС, личният политически прислужник на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев – Христо Иванов, се зае с пълна сила да изпълнява мисията, заради която беше инсталиран – замитане на следите и политическа застраховка срещу съдебно преследване на създадените от Иван Костов олигарси като Иво Прокопиев и Цветан Василев.

Касичка

Първи в списъка за защита е укриващият се в Белград Василев, който явно спешно трябва да бъде обслужен, за да може да продължава да смуче от останалите под негов контрол активи на КТБ. А с парите да може да захранва „Дай, България“, която се готви за престоящия вот. Поради тази причина Иванов побърза да изпрати отворено писмо до президента, служебния премиер и министъра на финансите. Изненадващо къдрокосият борец срещу корупцията нарочва за „лоши“ ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците в КТБ, иска да се ревизира дейността им и да бъдат отстранени. Самото писмо е оформено по модела на фабриката за фалшиви новини на Прокопиев и съдържа половинчато представени факти, гарнирани с твърдения, публикувани именно през медиите от кръга „Капитал“ и присъдружните им сайтове. Впечатление обаче прави притеснението конкретно за съдбата на военния завод „Дунарит“, който и в момента е под контрола на Цветан Василев и въпреки съдебните спорове между акционери и кредитори банкерът беглец продължава да се захранва с финансови инжекции от там. Както прокуратурата потвърди, парични трансфери от „Дунарит“ минават през сметка на завода в Румъния, откъдето отиват с коли към сръбската столица.

Защитник

Въпреки че е със спрени адвокатски права, Христо Иванов успешно рестартира практиката си, само че на политическото поприще. Още на учредителното събрание на партията си той използва сцената, за да посочи обвиняемите за длъжностни престъпления в особено големи размери ексминистри Трайчо Трайков и Симеон Дянков за жертви. Сега, намесвайки се в битката на държавата срещу банкера беглец за осребряване на активите на КТБ, чрез които да се върнат парите на измамените от Василев вложители, той адвокатства именно на мустакатия банкер. Самото писмо пък веднага бе подхванато от медиите на „Капитал“, а присъдружният им сайт „Медиапул“ дори започна да бълнува за някакви активи, което е класически пример за фалшива новина. По този начин обаче поне официално стана ясно, че „Дай, България“ си има собствен партиен сайт в лицето на „Медиапул“.

Командир

На върха на цялата политическо-олигархична и съдебна шайка естествено се „белее“ главата на Иван Костов. Още от периода на премиерския си мандат, както Фетхуллах Гюлен направи в Турция през последните години, Костов успешно инфилтрира свои верни хора в политиката, икономиката, медиите и съдебната система. По време на своето управление той раздържави активи на стойност 20 млрд. лв. на свои приближени, а в хазната влязоха не повече от 2 млн. лв. И в момента протежетата на Командира му се отплащат, като изпълняват поръчките му и помагайки си едни на други, успяват да запазят влиянието си. Костов е умел в идеологическата подготовка на кадри още от времето на своето комунистическо минало, което той яростно се опитва да прикрие. Както политологът Антон Тодоров разкри, кариерата на Командира по Бай-Тошово време успешно се развива под крилото на висшите фактори като проф. Лалю Радулов и проф. Иван Илиев. Последният даже го привлича в Центъра по идеологически дисциплини, където Костов се издига до член на специална работна група, обслужваща интересите на комунистическото светило Мако Даков. Костов обаче и в наши дни се обгражда с хора, произлезли от комунистическата номенклатура, като новоизлюпения политик Христо Иванов, известен в миналото с тъмночервената си фамилия Бойкикев, внука на Пеко Таков – Кристиан, „десния олигарх“, син на началник в УБО – Иво Прокопиев и др.

Прокопиев с 2 партии

Пипало на олигарха Иво Прокопиев лъсна и в двете нови политически формации – на Радан Кънев и на Христо Иванов. Меглена Русенова се оказа сред учредителите и на „Нова република“ и на „Да, България”. През времето, в което не учредява политически формации, фамозната дама е председател на Управителния съвет на българската фотоволтаична асоциация, където колега й е легендарният създател на кръга Агнешки главички и първи ментор на Прокопиев – Никола Николов. Въпреки че Иванов категорично отказа да се обедини за предстоящия парламентарен вот с другата марионетка на Агнешките главички Радан Кънев, Русенова се нареди на първия ред и на учредителното събрание и на формацията на Кънев. Тя дори се оказа и сред Политическия съвет на формацията, който ще играе ролята на ръководен орган. В него ще влизат още Кънев, който ще оглави Нова, и проваленият кандидат-президент Трайчо Трайков. Така мафията на Агнешките главички се сдоби с две партии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук