Два варианта за бъдещето на НИМХ

0
2246

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Има два варианти за разрешаването на проблемите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това каза образователния министър Красимир Вълчев в Министерски съвет.

Първият – НИМХ би могъл да бъде самостоятелен институт рамките на Българска академия на науките (БАН).

Вторият – извеждане на института извън БАН.

И двата варианта изискват компромис от двете страни. Нищо не би могло да се направи на сила и нищо няма да се направи на сила. Ако се прибегне до извеждане на института, той ще бъде при запазване на оперативната дейност на института и при запазване на възможността да продължат да се правят изследвания за климата и водите, изтъкна просветният министър.

Вълчев отчете, че правителството има напредък по възможните решения, които могат да се вземат за разрешаването на проблема. Ако е необходимо, в разговорите през следващите дни и седмици участие ще вземат и хора от правителството, за да може да се стигне до общия периметър за разрешаването на проблема, поясни още той.

Когато говорим за НИМХ, ние имаме постоянно възложена задача, за която носи отговорност и държавата. При модела за разширена автономия в рамките на БАН говорим затова също да имаме споделена отговорност, заедно с БАН, каза Вълчев и добави, че ще се обсъдят варианти и по отношение на бюджета.

Той припомни, че през миналата седмица е повдигнал въпроса и за академичното самоуправление на БАН. По думите му решенията във висшите училища в България зависят от колективните органи на управление.

Ако решението е в посока изваждане на института от редиците на БАН и създаване на Национална метеорологична служба, то в никакъв случай това не трябва да бъде механично и не трябва да бъде насила, каза още просветният министър.

На въпрос дали диалогът между двете институции би могъл да премине на парламентарно ниво, Вълчев отбеляза, че засега не се налага да се говори за законодателни решения.

Вторичен въпрос остава вариантът НИМХ да премине към Министерството на образованието и науката.

Шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски допълни, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията.

Изводът, до който стигнахме е, че бихме могли да предложим самостоятелна финансова рамка на института, като изпълним желанието им бюджетът им да се гласува от Министерски съвет, категоричен бе той.

Проф. Ревалски поясни, че са проведени две срещи с представители на НИМХ и именно на тях е направено предложението. По думите му представителите на НИМХ са били категорични, че решението им е отделяне от БАН.

Не сме получили все още официални аргументи защо отхвърлят нашето предложение, а се дават само медийни изяви, възмути се той.

В нашето предложение остава и въпросът за избора на ръководство на БАН. Директорът се избира както досега – от управителния съвет на БАН, поясни проф. Ревалски и добави, че решението е подкрепено от Съвета на настоятелите на БАН.

Той обясни и че ако правителството реши да изгради Национална метеорологична служба, не сме против тяхното решение, а се обявяваме против искането на НИМХ да бъдат преместени към друго министерство или ведомство. Според него има учени, които биха искали да останат в Българска академия на науките.

Ние не можем да се лишим от НИМХ, защото имаме за цел да се развиват природните науки„, отбеляза шефът на БАН.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук