Два нови случая на ебола след края на епидемията

0
844

Часове след като Световната здравна организация за втори път обяви епидемията от ебола за приключила, се появиха нови два случая на заразени в Гвинея, предаде BBC.

Случаите са съобщени от южната част на Нзерекоре, като в семейството е имало наскоро трима починали от вируса. СЗО предупреди, че единични случаи на ебола са склонни да се появяват отново, тъй като вирусът може да протича в телесните течности на оцелели.

Повече от 11 300 души загинаха от коварния вирус. Последният случай на болестта е бил регистриран преди повече от 40 дни в Сиера Леоне. За първи път край на епидемията е обявен през януари, но малко след това е установен поредният заразен човек. Този път инкубационният период беше надвишен два пъти.

В края на миналата година от УНИЦЕФ изнесоха данни, според които над 22 000 деца в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са останали сираци в следствие на смъртоносната вълна.

Епидемията тръгна през 2013 г. от районите в Южна Гвинея, стигна до Либерия, Сиера Леоне, Нигерия и Мали. До 2015 година бяха поразени 10 страни, включително граждани от Европа и САЩ. Над 11 300 е броят на починалите от около 28 000 заразени./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук