Дейли Прес представя: Ужасяваща история на една българка, която губи детето си заради английски педофил

0
2498

Мълчаливи протести от месец август пред британското посолство привлякоха интереса на медиите към съдбата на една българка, която избрала англичанин за баща на детето си. Протестите не успяха и днес нашенката Елисавета Попова вече няма шанс да прегърне дъщеричката си отново, защото британските власти й я отнемат окончателно със съдебно решение. Повече от година продължава битката на българката Елисавета Попова да се събере с детето си, дадено за отглеждане в приемно семейство. Българи, живеещи в Англия, се организират и изпращат петиции до десетки институции на Острова, но без успех. Независимо, че съдът взима детето от майката, Елисавета твърди, че ще се бори докрай. В момента тя набира средства, за да продължи с делата.

Всичко започва с една голяма любов. Красивата българка, завършила английска филология, се запознава с чужденец и решава да заживее с него. Скоро се ражда и малката Меган. Когато малката е на три месеца, се случва най-големият кошмар в живота на Елисавета. Тя хваща мъжа си да гледа порно с деца и споделя за случая с акушерка, която подава сигнал в социалните служби.eli megan

Хард порното с деца, по което англичанинът имал афинитет, било достатъчно основание да бъде описан като педофил и поставен под наблюдение. Социалните служби на Острова не прибират детето на англичанина. Майката е поставена в защитено жилище и й е осигурена възможност да си отгледа детето, но при условие, че няма да поддържа връзка с бащата, тъй като се смята, че той е опасен за малката и може да й посегне. Въпреки предупреждението, Елисавета установява контакт с британеца. По нейни думи тя е била принудена да се срещне с бащата на малката Меган, който заплашвал, че ако не го направи, ще се самоубие. Доброжелатели на детето сигнализирали отново социалните служби, че Елисавета е отново във връзка с педофила. Момиченцето, което тогава било само тримесечно, й било взето и предоставено на приемно семейство. Становището на общината е, че с евентуалното си връщане при маниака Елисавета ще изложи на опасност детето. Българката отрича да е имала намерение да се съберат отново с бащата. Тя твърди, че той я заплашил със самоубийство.

6След решението на съда Меган, която е на година и четири месеца, чака новите си осиновители. При организацията на протестите пред британското посолство се цитираше, че е имало предложение, докато трае съдебната процедура, родителите на Елисавета да се грижат за Меган и ако се стигне до отнемане на майчинските права, те да кандидатстват за нейни осиновители. Молбата обаче е била отхвърлена като неприемлива.

2225На нейните призиви да й върнат детето и че то може да бъде отглеждано в България от бабата и дядото, британските власти пратили експерт в България. Дамата, която била натоварена със задача да проучи имат ли възможност родителите на Елисавета да гледат бебето, се върнала с доклад, че това не е възможно. Анкетата, която провела, нагазвала дълбоко в миналото на семейството, което отгледало три деца. В същото време полицията иззела компютъра от дома на бащата, който бил проучван дали не участва в мрежа за детска порнография, но компрометиращи данни не били открити.

Историята на Елисавета продължава да трогва десетки, които сега събират пари, за да заведат дело в Страсбург. В интернет българката се подвизава като Любяща майка и излива отчаянието си. След като съдът в Англия не отсъжда в нейна полза, тя се срива: „Честно да си кажа, вече не ми пука от нищо. Дори и да отида в затвора – пак нямам какво да губя. Загубих най-милото си… Обещах да разкажа как се чувствам. Не се чувствам никак или по-точно казано, не мога да разпозная силата на чувствата си. Днес се събудих с подути очи, обадих се на работа да ги уведомя, че не се чувствам добре и не мога да отида. Поспах си до 14.00. Не мога да кажа, че имам енергия за каквото и да било.3 Мисля постоянно какво да правя и как да достигна до решението, че на мен ми е нужно ново независимо изследване, понеже аз имам правото на честен процес и правото да докажа промяна на обстоятелствата, понеже такава съществува. В съда по изказванията на съдията стана ясно, че съдът осъзнава позитивни промени от моя страна и е много впечатлен, но не желае да разваля плануваното от общината осиновяване. Според мен не е честно спрямо Меган, понеже тя на първо място има правото да е отгледана от родната си майка. Но съдът просто не е достатъчно смел, за да ми даде този шанс. Не знам какви са шансовете да ми се разреши от съда ново изследване. Вероятно е те да кажат пак – ами не искаме да разваляме плана на социалните, и да се опитат да се оправдаят, че няма кой да го плати. Затова аз мисля, че ще опитам да събера парите сама с ваша помощ. Като се стигне до съда, те ще знаят, че има кой да го плати”, пише Елисавета на страницата си във Фейсбук. Историята на Елисавета не е единичен случай. Запознати твърдят, че се чакат още подобни след бума на смесени англо-български бракове през 2010-а и заченати отрочета след това.;

Преди три години е пуснат специален сайт в Острова, който представя каталог на източноевропейки, подходящи за брак с чужденците. Българките са най-много сред кандидатките, в които фигурират още рускини, молдовки, украинки, беларускини, латвийки и полякини. Като летва в сайта sesile.com специално за непретенциозните българки и рускини е спусната граница от 13 и 16 години разлика във възрастта.

При стартирането на сайта админите обясняват за незапознатите разликата между българките и рускините, подчертавайки, че първите са по-лесни и перспективни, защото са по-евтини, а и защото нашенките нямат ограничения да пътуват из Европа и могат да отидат на гости на виртуалния си партньор, за да се опознаят по-добре, докато при рускините напускането на страната е сложно и почти невъзможно и единственият начин бил да се кандидатства за виза за чужбина като годеница. Специална екстра, която сайтът предлага, е романтична екскурзия до България. Цената на услугата е едва 200 евро и включва срещи с няколко нашенки, предварително подбрани по снимки от мераклията. Ако срещите ще са с повече от 10 нашенки, препоръчително е да се запази двудневна екскурзия на цена 295 евро, най-скъпата услуга е петдневен престой в България – 420 евро, но така мераклията за брак с българска булка ще може да срещне поне 30 нашенки, от които да си избере една. В Англия услугите на сайта са голям хит, защото много от британците намират източноевропейките за изключително привлекателни дами. Ако кандидат-женихът не е доволен, може да си поиска парите обратно, след като се върне в родината си.Без име

През 2008 г. друг подобен случай втрещи България. Тогава Холандия се опитва да отнеме децата на Румяна Иванова. 13-годишната Ели и 4-годишният Вим са били отнети от родителите си през юни 2006 г. Ели е с българско гражданство, тъй като е от първия брак на Румяна Иванова с неин сънародник. Вим е роден в Холандия. Неотдавна обаче той също е получил български паспорт, каза Иванова.

rumqna ivanovaИ двете й деца са тежко болни, което прави ситуацията за нея жестока. Ели е с вродена тежка анемия и има нужда от редовни кръвопреливания. На 30 септември 2008 г. пък семейството й получава писмо от младежкия защитник, занимаващ се с делото на децата, че малкият Вим е в болница за поставяне на диагноза. Той изоставал от физическото си развитие, което направило впечатление на надзорниците му и те го пратили в клиника. Там след поредица тестове станало ясно, че той вероятно страда от цистофиброза.
Румяна Иванова е попаднала под наблюдението на социалните служби в Холандия, след като няколко пъти е напускала мъжа си заради тормоз. Той е зъболекар в Хронинген и съпругата му твърди, че не е имало скандали между тях, а уволнена от него асистентка ги е натопила пред социалните, за да си отмъсти. Децата са взети от родителите им след дълго наблюдение от страна на службите за защита на децата и заключение, че семейната среда е опасна за тях.7

Иванова се е обръщала за помощ към Европарламента и българските власти. Посолството следи случая и се опитва да посредничи. Становището на холандските власти обаче е, че Иванова и съпругът й не желаят да сътрудничат за разрешаване на случая и затова в интерес на децата е възможно най-бързо да се изясни техният статут. Съдът също е поискал съпругът на Иванова – Петер Броуер, да се подложи на психоекспертиза. Той отказва категорично. Вим е настанен в ново семейство, а Ели – в дом за младежи без родители.

Всички си спомняме и случая „Спаска Митрова”. Тя е разведена с едно дете – момиченцето Сузана.

спаска митроваМалката Сузана бе отнета от майка си през юли 2009 г., когато магистратите от Гевгели пратиха в затвора Митрова. Присъдата й бе заради неспазване на решение за режима на свиждане с бащата. Майката на Спаска обаче твърди, че отношението е заради българското самосъзнание на дъщеря й.

Тя бе освободена през октомври предсрочно. Веднага след това Митрова пристигна в България. Министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров й предложи работа като експерт в екипа му.

Според македонската страна случаят със Спаска Митрова води своето начало от 2007 година, когато срещу нея е заведено производство за отнемане на детето. Митрова е осъдена условно. След неколкократно обжалване от нейна страна македонският съд отхвърля жалбите. В края на 2008 г. е присъдена тримесечна ефективна присъда за опит за отнемане на малолетно дете. Опитите за обжалване отново се оказват неуспешни и поради тази причина младата жена е вкарана в затвора за да бъде изпълнена присъдата.111

Македонският върховен съд и отне правото да бъде майка. Пет годишната битка на Спаска за правото да отглежда детето си завърши в полза на бащата на детето.

Скандалите с мъжа й пламнали заради българското и самосъзнание. Много често той я обиждал и я наричал българска кур*а, това всъщност била причината за нейния развод. Това, че Митрова има българско светоусещане е причината за раздора между семейството. От там нататък македонските власти осъждат младата майка, която прекарва три месеца в затвора. Няколко пъти е осъждана за едно и също нещо. Заради съдебно решение, което никога не е виждала, е осъдена за негово неспазване, разказва самата тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук