Делото за имуществото на Галеви продължава да цикли

0
1324

Разпити на свидетели зад граница бавят процеса

Делото за отнемане имущество за 4,2 мил. лева на дупнишките бизнесмени и бивши барети Братя Галеви в Кюстендилския окръжен съд продължи със заседание днес, но беше отложено за 15 юли т.г.

GaleviПроцесът се води от повече от 3 години. Комисията, известна като „Кушлев„, оспорва експертизата за оценка на покрит плувен басейн и на покрит паркинг, на тренировъчна зала и жилищни постройки на Галеви в имението им в с.Ресилово, строени в периода между 2000 г. и 2004 г., защото според нейните представители тази оценка е занижена. Освен това към момента посочените от експертите дати на построяването им не са подплатени с наличната документация, а това е направено с допускания или предположения.

На предишно заседание едно от вещите лица призна, че не е било допуснато вътре в комплекса, а е изчислявал от дистанция и на око. Юристи коментираха, че на името на Пламен Галев /49 г./ и Ангел Христов-Геле /47 г./ не се води нищо. Огромните две 3-етажни сгради с обща площ от около 1 500 кв. метра, в които се разполагали те и семействата им, барче, басейн със застроена квадратура над 500 кв. м. и обем 1220 куб.м.,тренировъчна зала от 500-600 квадрата, висока бетонова ограда с дължина към 500 м. и др. се водят на „Максалимитид“ с адрес Палм Чембърс на БританскитеВирджински острови.

Пазарната стойност на недвижимите имоти на Братята в с.Ресилово, изготвена от независим оценител, към датата на придобиване е около 1,9 мил. лева, а според направена по процеса експертиза към юли 2012 год. – малко над 2 млн. лева, става ясно от документи по делото. Информирани обаче казват, че земята и терените, върху които е издигнато имението и прилежащите сгради и „отделения“, е на Галеви и на съпругите им. И за тях би трябвало данъкът да е платен и да се плаща. Пак покрай делото за конфискация се разбра, че от 1998 г. до 2005 год. те са закупили 3 поземлени имота от 1 640 кв. м. площ и 10 земеделски имота с общо 16,331 декара в Ресилово. Върху тази земя са издигнали комплекса си, който е под непрекъсната охрана и ведеонаблюдение – и преди и след изчезването им през май 2012 год.


Все
 още не са приети други две експертизи, свързани с притежаваното огнестрелно оръжие – Галеви са разполагали с арсенал от 14 бр. пистолети, пушки и карабини за около 18 500 лева, но и тази експертна оценка беше оспорена от защитата. Както и експертизата за оценка на автомобилите им.

Междувременно, министерството на правосъдието е уведомило съдебния състав, че все още не са проведени разпити на двама свидетели по делегация, причина за което е неизпълнение на поръчката от страна на чуждестранни съдебни органи. Запознати с хода на делото казаха, че е получен отказ от Великобритания за разпит на свидетели на Острова. По искане на комисия „Кушлев“ трябва да бъдат разпитани 7 свидетели от Кипър и от Британските Вирджински острови, които са били в съдружие или са били партньори с Галеви.

Една част от кипърските свидетели вече са разпитани, техните показания са преведени и са част от документацията по процеса. Според адвокатите обаче тези показания и без това нямат никаква стойност, защото са направени без присъствието на защитата. Съдът предостави възможността адвокатите сами да решат дали да пътуват до Кипър и до Англия заради разпитите, но на свои разноски, те отказаха – вижда им се скъпо. / Top Преса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук