Демерджиев: Мигрантите преодоляват оградата по границата ни със стълби

0
189

Министерството на отбраната се включи в охраната на границата, като подсили патрулите с допълнителни сили актива на Гранична полиция. Всичко се координира от Гранична полиция.

Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев след инспекция на оградата по границата с Турция. Той беше придружен от министъра на отбраната Димитър Стоянов, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Обсъдихме и предприехме мерки по оправянето на пътищата в района, – това е много важно, тъй като това дава мобилност на екипите и възможност да работят. Осигурихме и допълнителна техника за охрана, включително дронове; засилихме контакта с турската страна, и днес в 14.00 предстои среща между зам.-министъра на МВнР с директори на дирекции. Разчитаме помощта от турската страна да се засили, и да се обърне внимание на мигрантския натиск и от турска страна, добави Демерджиев.

Ще преговаряме да се уплътни оградата от турска страна, тъй като там се събират огромни количества мигранти, и когато се събират така, затрудняват работата на нашите гранични полицаи, допълни вътрешният министър.

Има места, на които е известно, че минават. Обезпечени са средства за пробойните, планирали сме дейностите, и започваме да ги изпълняваме.

Мигрантите най-често преодоляват оградата по границата ни с Турция със стълба. Не си представяйте, че те минават през дупки в съоръжението, просто поставят стълби и за минута или две, успяват да го преодолеят.

Натискът намалява по малко, което означава, че досегашните ни мерки дава резултат. Цяла седмица интензивно се работи с каналджиите – ние сме им обявили война, но с цялата сила на полицията събрахме информация от всички служби, направихме списък на лицата, занимаващи се с тази дейност, и цяла седмица се работи активно с тях. Вече дори изтичат обратни информации, че това ги е респектирало и силно е затруднило дейността им, допълни Демерджиев.

„Текат вътрешни проверки. Събрали сме данни и от ДАНС, и от нашата Вътрешна сигурност, и от всички служби за случаи, в които имаме съмнения да са замесени наши полицаи. Ще бъдат предприети мерки буквално в следващите дни. Ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства”, допълни Демерджиев. „Ако преди натискът беше 1000 души, върнати на ден, за последното денонощие те са около 500”, добави вътрешният министър./БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук