Демерджиев: Ще бъдем безкомпромисни към тези, които създават опасност за нашите граничари

0
415

Турските колеги работят по случая. Доведени са разследващи и жандармерия, много разследващи работят, имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Оградата не е годна, всеки ден съоръжението се поддържа но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата, каза Демерджиев. Става дума за криминално деяние и изключителна агресия. Ще отговорим със сила на тази агресия, това значи, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които създават опасност за живота на нашите служители по границата. Мощни оръжия ще се ползват всеки път, когато наши служители са застрашени. Имат указания да ползват оръжие във всеки случай, когато се налага, коментира Демерджиев. Тов е първото такова нападение със стрелба от страна на мигранти, заяви Демерджиев.

Има различно ниво на подготовка за справяне с такава ситуация. Военните са концентрирани по-скоро като позиционна охрана, затова имаме смесени наряди от гранични полицаи и военни. Видели са пробойната и са спрели да вземат мерки веднага. През нощта видеонаблюдението хваща силуети, така че е трудно разпознаването. Знае се накъде са тръгнали мигрантите. Турските колеги са изпратили екипи. Не се знае точният брой на мигрантите все още. В момента се правят огледи от двете страни на оградата. Загиналият полицай е служител от 8 години и има опит. В последните години подобно нещо не се е случвало по границата, добави Демерджиев. Днес е празник на полицията, но ние няма да празнуваме, каза още служебният министър.

Няма повод за кадрови промени, това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не можем да правим кадрови промени всеки ден, отбеляза Демерджиев. Ако бъде заловен стрелецът, ще бъде съден в Турция. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук